ABP: Stop met investeren in Israëls kolonisering

Ja, ik teken deze petitie

Deze petitie is gesloten op 23 augustus 2018

Uw persoonlijke gegevens worden slechts gebruikt ten behoeve van deze petitie.

Petitie aan het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds ABP

  • 100%

3015 OndertekenaarsDoel: 3000

Het ABP belegt Nederlands pensioengeld in Israëlische banken die de mensenrechten schenden. Dat moet stoppen. Teken de petitie!

Israëlische banken spelen een centrale rol in de illegale Israëlische kolonisering van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Daardoor zijn zij betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten.

Wereldwijd verbraken bedrijven en instellingen daarom hun relaties met die banken. Ook in Nederland: al in 2014 beëindigden pensioenorganisaties PGGM en PFZW hun beleggingen in vijf Israëlische banken.

Het ABP liet dat na: het pensioenfonds belegt nog altijd 76 miljoen euro in Israëlische banken. Dat moet stoppen. Pensioengeld van miljoenen Nederlanders mag niet worden geïnvesteerd in illegale kolonisering en schendingen van de mensenrechten.

Help mee. Roep het ABP op zijn beleggingen te beëindigen. Teken de petitie.

Lees de volledige petitietekst

Aan het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP)

Ter attentie van mevrouw Corien Wortmann-Kool (bestuursvoorzitter), de heer Erik van Houwelingen (voorzitter bestuurscommissie Beleggingsbeleid), alsmede de voorzitters van de Raad van Toezicht en het Verantwoordingsorgaan

ABP: Stop met investeren in Israëls kolonisering

  • Respecteer de mensenrechten
  • Beëindig beleggingen in Israëlische banken

Israëlische banken spelen een centrale rol in de Israëlische kolonisering van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Zij zijn op verschillende manieren actief in de bouw en financiering van Israëlische nederzettingen.

Door die activiteiten zijn de banken betrokken bij schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten. De kolonisering van de Westoever is illegaal en maakt inbreuk op de (mensen)rechten van de Palestijnse bevolking. Die heeft te maken met geweld, onderdrukking, verdrijving en diefstal van land en hulpbronnen.

Al jaren worden de banken opgeroepen hun betrokkenheid bij de kolonisering te beëindigen. Dat heeft niets uitgehaald. Integendeel: hun rol heeft zich verdiept tot die van cruciale schakel in de kolonisering, zoals blijkt uit het eind mei verschenen rapport Bankrolling Abuse van Human Rights Watch.

Wereldwijd verbraken bedrijven en instellingen daarom de afgelopen jaren hun relaties met de banken. Ook in Nederland: op 1 januari 2014 beëindigden pensioenuitvoerder PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) hun beleggingen in vijf Israëlische banken.

Het ABP ontving daarop duizenden oproepen van deelnemers, maatschappelijke organisaties en andere betrokkenen om dat voorbeeld te volgen. Dat heeft het nagelaten. Het ABP handhaaft tot op heden beleggingen ter waarde van 76 miljoen euro in de Israëlische banken Leumi, Hapoalim en Discount.

Om dat te rechtvaardigen bedient het ABP zich van ondeugdelijke argumenten. De beleggingen zijn in strijd zijn met ABP’s eigen beginselen en de (inter)nationale conventies op het gebied van verantwoord ondernemen. Beleggen in Israëlische banken, en daarmee in schendingen van de mensenrechten, kan op geen enkele wijze worden gerechtvaardigd.

Daarbij telt zwaar dat het ABP voor zijn beleggingen pensioengelden gebruikt die door miljoenen Nederlandse burgers op verplichte basis bijeen zijn gebracht. Volgens het ABP gaat het maar liefst om één op de zes Nederlanders. Dat gegeven verplicht het ABP om op het terrein van de mensenrechten ver uit de gevarenzone te blijven.

Bedrijven mogen niet medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen. Dat is een van de afspraken die binnen het verband van de Verenigde Naties zijn gemaakt over verantwoord ondernemen en die aan de basis liggen van ons beleid. – ABP, Verslag Duurzaam en verantwoord beleggen 2016, p.32

Op grond van deze argumenten roepen wij, ondertekenaars van deze petitie, u op om de beleggingen van het ABP in de Israëlische banken Leumi, Hapoalim en Discount direct te beëindigen.

Recente ondertekenaars

Anoniem, Harlingen

Anoniem, Hauwert

Anoniem, Eindhoven

Anoniem, Eindhoven

Anoniem, Wijhe

Anoniem, Ubbergen

Anoniem, Stiens

Anoniem, Amsterdam