Israëls muur in Palestina: tien jaar illegaal

Tien jaar geleden stelde het Internationaal Gerechtshof vast dat de muur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt illegaal is. Israël moest de muur afbreken en gedupeerde Palestijnen schadeloos stellen, bepaalde het Hof.

Maar dat heeft Israël niet gedaan. Gevolg: tienduizenden Palestijnen zijn door de muur geïsoleerd geraakt van familie, land, werk, scholen en ziekenhuizen. Israël heeft de muur namelijk niet gebouwd langs de internationaal erkende grens (Groene Lijn), maar op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Maar liefst 85% van de muur loopt door bezet Palestijns gebied. En dat heeft grote gevolgen voor de bevolking. 

Ingelijfd bij Israël
Ongeveer 11.000 Palestijnen zijn bekneld geraakt tussen de muur en de Groene Lijn. Hun toegang tot andere delen van de Westelijke Jordaanoever is beperkt en zij hebben een speciale vergunning nodig om in hun eigen huis te mogen wonen.

Afgesneden van landbouwgrond
150 Palestijnse dorpen zijn door de muur vruchtbare landbouwgrond kwijtgeraakt. Veel boeren hebben toestemming nodig om hun grond aan de andere kant van de muur te bewerken. Die toestemming krijgen ze vaak niet. Bovendien is het aantal poorten in de muur beperkt en de reistijd lang.  

Geïsoleerd van de rest van de stad
In Oost-Jeruzalem loopt de muur dwars door Palestijnse woonwijken. Een deel van de bevolking heeft geen directe toegang meer tot het stadscentrum en publieke voorzieningen zoals medische zorg of scholen. Of Palestijnen moeten langs checkpoints bij de muur, waar vaak lange wachttijden zijn. Dit geldt ook voor nood- en hulpdiensten, die naar het afgescheiden deel van Oost-Jeruzalem moeten. Zij ondervinden vaak vertraging door uitgebreide Israëlische controles bij de muur. 

Lees verder over de muur >
 


RAPPORTEN

ARRESTED DEVELOPMENT
B'Tselem, oktober 2012

De impact van de Israëlische afscheidingsbarrière op het leven van Palestijnen op de Westoever.

 

THE HUMANITARIAN IMPACT OF THE BARRIER
UN OCHA, juli 2013

Beknopt overzicht van feiten en cijfers over de Israëlische afscheidingsbarrière.