Kamer tegen erkenning Palestijnse staat

In diverse EU-lidstaten hebben parlementen hun regeringen opgeroepen Palestina te erkennen: België, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Frankrijk en Portugal. Het Europese Parlement heeft zich ook voor erkenning van Palestina uitgesproken.

Op 24 november 2016 heeft de SP, samen met D66 en DENK, een motie ingediend die de regering opriep om de Palestijnse staat te erkennen. Minister van Buitenlandse Zaken Koenders heeft die motie ontraden, omdat “het strategische moment” voor erkenning nog niet zou zijn aangebroken. “Dat komt heus wel”, zei Koenders. Maar wanneer? De Israëlische bezetting duurt in 2017 50 jaar. De Israëlische regering voert haar inspanningen op de bezetting permanent te maken en de twee-statenoplossing te ruineren.

Op 29 november 2016 stemde een Kamermeerderheid tegen die motie. Dat is bijzonder wrang – 29 november is door de VN uitgeroepen tot Internationale Dag van Solidariteit met de Palestijnen.

De 76 Kamerleden die in de hoofdelijke stemming tégen de erkenning van Palestina stemden, staan hieronder afgebeeld. Zij maken deel uit van negen fracties: VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP, VNL, Monasch, Houwers en Van Vliet. De fracties die vóór de erkenning van Palestina stemden, zijn: PvdA, SP, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, DENK en Klein.

Zie ook onze 10 redenen, waarom Nederland Palestina zou moeten erkennen.
 

Tegen stemden de leden Amhaouch, Van Ark, Azmani, Beertema, Berckmoes-Duindam, Bisschop, De Boer, Bontes, Martin Bosma, Remco Bosma, Bosman, Ten Broeke, Bruins, Bruins Slot, Van der Burg, De Caluwé, Tony van Dijck, Dijkgraaf, Remco Dijkstra, Dik-Faber, Duisenberg, Elias, Fritsma, Geurts, De Graaf, Graus, Harbers, Rudmer Heerema, Pieter Heerma, Helder, Van Helvert, Houwers, Keijzer, Van Klaveren, Klever, Knops, De Lange, Van der Linde, Lodders, Madlener, Van Miltenburg, Monasch en Moors, Agnes Mulder, Anne Mulder, Neppérus, Nijkerken-de Haan, Omtzigt, Van Oosten, Potters, Van der Ree, Rog, Ronnes, De Roon, Rutte, Schouten, Schut-Welkzijn, Segers, Van der Staaij, Straus, Taverne, Teeven, Tellegen, Van Toorenburg, Van Veen, Veldman, Visser, Van Vliet, Voordewind, Aukje de Vries, Vuijk, Van Wijngaarden, Wilders, Van 't Wout, Ziengs, Zijlstra.