Groente en fruit uit nederzettingen

Groente en fruit uit Israël dat hier in de winkels ligt, komt deels uit nederzettingen die volgens het internationaal recht illegaal zijn. Voor consumenten is de herkomst van deze producten niet duidelijk, omdat ze onjuist zijn geëtiketteerd. Wanneer op nederzettingenproducten de herkomst is vermeld, staat er “made in Israel” op – terwijl de nederzettingen niet in Israël liggen. Dat is misleiding, in strijd met Europese regelgeving voor consumentenbescherming.

De bezette Westelijke Jordaanoever, en met name de vruchtbare Jordaanvallei, is zeer geschikt voor groente- en fruitteelt. Tientallen nederzettingen verbouwen groente en fruit op grond die is afgenomen van de Palestijnen. De export hiervan speelt een sleutelrol in de nederzettingeneconomie. Die export draagt in belangrijke mate bij aan de instandhouding van de bezetting en stimuleert de verdere uitbreiding van nederzettingen.

Winst ten koste van Palestijnen
Op hun onrechtmatig verkregen land maken de nederzettingen, dankzij subsidies van de Israëlische overheid en goedkope Palestijnse arbeid, winst ten koste van de Palestijnse economie. Volgens de Wereldbank loopt de schade die de Israëlische bezetting aan de Palestijnse economie toebrengt jaarlijks in de miljarden. Jaarlijks exporteren nederzettingen voor ca. 200 miljoen euro* aan landbouwproducten naar Europa. Ter vergelijking, de Palestijnse export naar Europa bedraagt zo’n 14 miljoen euro (cijfers van Who Profits). Europa importeert dus 15 keer zoveel uit illegale nederzettingen, als van de Palestijnen.

Not ‘made in Israel’
Onderzoek laat zien dat in Nederland onder meer de volgende producten uit nederzettingen worden verkocht:

Dadels Granaatappels
Paprika Radijs
Tomaten Zoete aardappelen
Druiven Kruiden
Citrusvruchten Avocado's

Aangezien de Nederlandse overheid tot dusver niet toeziet op correcte etikettering, liggen veel van deze producten hier in de supermarkt met het label ‘made in Israel’. Hierdoor kunt u als consument geen onderscheid maken tussen producten uit Israël en de nederzettingen. Dat is misleiding, in strijd met Europese regelgeving voor consumentenbescherming.

Wat kunt u doen?
Wilt u voorkomen dat u onbedoeld de Israëlische bezetting steunt door producten uit nederzettingen te kopen? Vraag dan bij uw supermarkt of groenteman naar de precieze herkomst van Israëlische producten. Die informatie moet voorhanden of traceerbaar zijn.
Mocht de herkomst van een Israëlisch product niet duidelijk zijn en wilt u niet het risico lopen een product uit een illegale nederzettingen te kopen, dan heeft u op dit moment geen andere keus dan van de aankoop af te zien, c.q. een product uit een ander land te kiezen.

Krijgt u informatie over de plaats van herkomst van een Israëlisch product, maar weet u niet zeker of die plaats een nederzetting is? Mail ons dan hierover. Wij proberen hierover uitsluitsel geven.

Informeer ons
Ook kunt u ons mailen als u informatie heeft waaruit blijkt dat een bepaald product uit een nederzetting afkomstig is. Deze informatie kunnen wij gebruiken voor een lijst met nederzettingenproducten en verkooppunten.

Lees verder 
► * MADE IN ISRAEL', AGRICULTURAL EXPORTS FROM OCCUPIED TERRITORIES, Who Profits, 2014
► DUTCH ECONOMIC LINKS WITH THE OCCUPATION, Profundo, 2014
► DUTCH ECONOMIC LINKS IN SUPPORT OF THE ISRAELI OCCUPATION OF PALESTINIAN AND/OR SYRIAN TERRITORIES', Profundo, 2006
► IMPROPER ADVANTAGE: A STUDY OF UNILEVER'S INVESTMENT IN AN ILLEGAL ISRAELI SETTLEMENT, United Civilians for Peace, 2008