Selecteer een pagina

Reizen / Op reis door Palestina: vier suggesties voor een intensieve kennismaking

Palestina heeft een hoge naamsbekendheid. Vrijwel iedereen heeft ervan gehoord, maar slechts weinigen kunnen zich er iets bij voorstellen. Dat is jammer, want Palestina is een bezoek meer dan waard.

Kerst in Bethlehem.travelpalestine.ps 

Palestina heeft de bezoeker veel te bieden. Het kent een rijke historie en cultuur, een afwisselend landschap en een heerlijke keuken – dit alles ingebed in een grote gastvrijheid. Hieronder stellen wij vier bijzondere organisaties voor die reizen door Palestina – de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem – aanbieden.

Behalve bezoeken aan historische steden als Jeruzalem, Bethlehem, Nablus en Al-Khalil (Hebron) wordt tijdens de reizen kennisgemaakt met het leven op het platteland – veelal in de vorm van actief meewerken aan de oogst of aanplant. Onderweg verschaffen intensieve contacten een diepgaand inzicht in het land en zijn bewoners.

Ontmoet Palestina

De Nederlandse organisatie Ontmoet Palestina biedt een beperkt aantal georganiseerde reizen aan naar de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. Daarnaast helpt de organisatie bij het samenstellen van reizen op maat.

Er wordt gereisd in kleine groepen onder begeleiding van ervaren en gemotiveerde reisleiders, waarbij persoonlijke ontmoetingen met zowel Palestijnen als Israëli’s voorop staan. Het tiendaagse programma is gevarieerd; qua tempo en verzorging bestaat keuze uit ‘basic’ en ‘comfort’. Er wordt overnacht in hostels of hotels; een aantal nachten wordt doorgebracht op de boerderij van Tent of Nations.

Tent of Nations

Tent of Nations is ook zelfstandig te bezoeken. Deze ecologische boerderij nabij Bethlehem is in bezit van de christelijke Palestijnse familie Nassar. De boerderij heeft zwaar te lijden gehad onder de Israëlische bezetting. Onder het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’ zet de familie Nassar daar een positieve houding tegenover, samen te vatten als ‘het bouwen van bruggen tussen mensen onderling en met het Palestijnse land’.

Met veel creativiteit wordt de boerderij gerund; daarnaast worden projecten voor Palestijnse vrouwen en kinderen georganiseerd. Bezoekers uit alle windstreken kunnen op de boerderij verblijven, waar zij meewerken, luisteren naar het bijzondere verhaal van de familie Nassar, en inzicht krijgen in het leven van Palestijnen onder bezetting. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom. Tent of Nations heeft ook een goed gedocumenteerde Nederlandse website.

Plant een Olijfboom

De Nederlandse Stichting Plant een Olijfboom organiseert elk jaar samen met haar Palestijnse partners een aantal reizen naar Palestina: in februari de olijfplantreis, in maart de Landdagreis, in juli een jongerenreis, in oktober de olijfplukreis en in december de Kerstreis. Wie op een ander moment wil reizen, kan contact opnemen met de stichting.

Tijdens de reis staan ‘leren en doen’ centraal. Zo worden Palestijnse boeren geholpen met de oogst van olijven of de aanplant van bomen. Daarnaast worden bezoeken gebracht aan verschillende plaatsen en organisaties. Op die manier wordt in korte tijd veel kennis opgedaan over de realiteit van het leven in Palestina. Er wordt gereisd in internationaal gezelschap. De Landdagreis en de Kerstreis worden georganiseerd en uitgevoerd door To Be There. Alle reizen worden voorafgegaan door een informatieve bijeenkomst.

To Be There

De Palestijnse organisatie To Be There bundelt een grote ervaring in het begeleiden van buitenlanders – van toeristen tot academici, onderzoekers en documentairemakers – en beschikt over uitstekende contacten ter plaatse. Tijdens de reizen staan leren, meemaken en meewerken centraal.

To Be There biedt een aantal thematische reizen: een olijfplantreis (januari/februari), een Landdagreis (maart), een olijfplukreis (oktober) en een Kerstreis (december). Bijzonder is het tiendaagse studieprogramma ‘Media and Palestine’. Ook worden reizen op maat georganiseerd. Daarnaast wordt elke zondag een tour aangeboden die het geopolitieke landschap rond Bethlehem inzichtelijk maakt.

Lees ook

JPEG / vp_blue_pppa

Misleiding / Toerisme zonder grenzen en scrupules

Nederlandse reisorganisaties brengen hun klanten zonder waarschuwing over naar een ander land, hen blootstellend aan een realiteit van militaire bezetting, illegale kolonisering, onderdrukking en uitbuiting van de lokale bevolking.

JPEG / shutterstock_582285031

Martijn de Rooi / City Break in a Broken City

Het Israëlische Bureau voor Toerisme voert in Nederland een reclame­campagne die de misleidende indruk wekt dat Oost-Jeruzalem Israëlisch grond­gebied is. Nederlandse media en reis­organisaties werken er schaamte­loos aan mee. ‘Palestina? Nooit van gehoord.’

JPEG / gfdf2

Oda en Cor Hulsen / ‘Where is your knife?’ − Een dag in Hebron

Een van de redenen om het visum van NRC-journalist Derk Walters niet te verlengen was, volgens een verslag in Trouw, het verwijt van de Israëlische autoriteiten dat hij in een artikel een ‘vijandig en partijdig’ beeld van de stad Hebron zou hebben gegeven. Klopt dat beeld dan niet?

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder