Fact-Finding Missie 2010

Israël - Oost-Jeruzalem - Westelijke Jordaanoever


In mei 2010 bracht een delegatie van The Rights Forum een bezoek aan Israël, Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. Doel van de reis was het verzamelen van informatie over ontwikkelingen in het vredesproces en de mensenrechtensituatie.

FOTOVERSLAG


Klik op een foto om het volledige fotoverslag van de missie te bekijken

GESPREKKEN

De delegatie ontmoette Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties en bezocht plaatsen waar ernstige schendingen van het internationaal recht worden gepleegd. VN-organisatie OCHA bracht de delegatie op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook ontmoette de delegatie Araham Burg, voormalig voorzitter van de Knesset, van de Jewish Agency en van de World Zionist Organization.

Daarnaast sprak de delegatie met Michiel den Hond, Ambassadeur van Nederland in Israël, en Jack Twiss Quarles van Ufford, Vertegenwoordiger van Nederland bij de Palestijnse Autoriteit. Verder is gesproken met Andrew Standley, EU Ambassadeur in Israël, met Christian Berger, EU Ambassadeur in de Westbank en Gazastrook, en met Robert Serry, Speciaal VN-gezant voor het Midden-Oosten.

De laatste dag ontmoette de delegatie de Palestijnse premier Salam Fayyad. Een aangevraagd gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kwam niet tot stand.

CONCLUSIES

De belangrijkste conclusie van de delegatie was dat Israël geen bereidheid toont om de bezetting van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook uit vrije wil te beëindigen. De aanhoudende kolonisatie door Israël van Oost-Jeruzalem en de Westoever vormt een groot gevaar voor de totstandkoming van de twee-statenoplossing en daardoor voor duurzame vrede in het Midden-Oosten. Daarom is internationale druk nodig om Israël ertoe te bewegen aan die bezetting en kolonisatie een einde te maken en zich te gedragen overeenkomstig het internationaal recht.

► Lees de volledige bevindingen en conclusies van de delegatie
► Bekijk het fotoverslag van de reis