Fact-Finding Missie 2011

GAZA

In oktober 2011 bezocht een delegatie van stichting The Rights Forum de bezette Gazastrook. Het doel van de reis was het vaststellen van feiten en omstandigheden die ernstig inbreuk maken op de mensenrechten van Gazanen, die schade toebrengen aan de humanitaire situatie en de economie aldaar en die de vooruitzichten op een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen bedreigen.

FOTOVERSLAG


Klik op een foto om het volledige fotoverslag van de missie te bekijken


GESPREKKEN

De delegatie sprak met hooggeplaatste functionarissen van de VN-organisaties UNRWA, OCHA, OHCHR en UNDP, deskundigen van mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties, academici en vertegenwoordigers van de private sector.

Bovendien voerde de delegatie een aantal politieke gesprekken, onder meer met Ismail Haniyeh, premier van de Hamas-regering in de Gazastrook. In het al- Shifa ziekenhuis werd de delegatie ontvangen door Dr. Basem Na’im, minister van Gezondheid. Verder sprak zij met Osama al-Farra, gouverneur van Khan Younis en een leider van Fatah.

De delegatie bracht veldbezoeken aan o.a. Rafah, Khan Younis, de vluchtelingenkampen al-Shati en Jabalya, het noorden dat aan Israël grenst en de voormalige Israëlische nederzetting Neve Dkalim, ontmanteld in 2005.

Na het bezoek aan Gaza heeft de delegatie in Cairo gesproken met Nabil Elaraby, Secretaris-Generaal van de Arabische Liga, plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Bahaa Desouky en presidentskandidaat Amr Moussa. Tot slot bracht de delegatie een bezoek aan Susan Blankhart, ambassadeur voor Nederland in Egypte.

CONCLUSIES

De belangrijkste conclusie van de delegatie was dat de Israëlische blokkade van de Gazastrook onmiddellijk en volledig opgeheven moet worden, zoals ook wordt geëist door de Europese Unie. De blokkade is in strijd met het internationaal recht en veroorzaakt groot leed onder de Gazaanse burgerbevolking.

► Lees de volledige bevindingen en conclusies
► Bekijk het fotoverslag van de reis