Het Koreaanse Hyundai riskeert een internationale boycot. Het bedrijf wordt afgerekend op zijn hardnekkige betrokkenheid bij Israëlische schendingen van de rechten van de Palestijnen.
Het Koreaanse Hyundai riskeert een internationale boycot. Het bedrijf wordt afgerekend op zijn hardnekkige betrokkenheid bij Israëlische schendingen van de rechten van de Palestijnen.
Het ‘BDS-comité van Palestijnse burgers in Israël’, kortweg BDS48, roept op tot een boycot van het Koreaanse bedrijf Hyundai. Aanleiding is het feit dat Hyundai − meer precies Hyundai Heavy Industries (HHI) − in Israël/Palestina betrokken is bij een lange reeks van onrechtmatige praktijken, waaronder de sloop van Palestijnse huizen in Israël en Palestina, en constructiewerk in Israëls illegale nederzettingen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. HHI levert het daarvoor benodigde zware materieel.
De Israëlische organisatie Who Profits, gespecialiseerd in het in kaart brengen van Israëls bezettingsindustrie, heeft de betrokkenheid van Hyundai bij uiteenlopende rechtenschendingen gedocumenteerd. Die betrokkenheid is bovendien volop zichtbaar: in januari jl. was de wereld getuige van de inzet van Hyundai-materieel bij de sloop van Palestijnse huizen in Qalansawa en Umm al-Hiran.
Hyundai is van al deze feiten op de hoogte, maar heeft nagelaten in te grijpen. Om die reden komen de Palestijnse slachtoffers nu in actie met hun oproep tot een wereldwijde boycot. Daarnaast roept BDS48 op tot desinvestering − het terugtrekken van investeringen uit Hyundai − en tot het uitsluiten van het bedrijf van publieke aanbestedingen.
Voor Hyundai staat veel op het spel. Het bedrijf heeft grote belangen in de Arabische wereld en het Westen, en is als consumentenmerk kwetsbaar. Als niet snel wordt ingegrepen gaat Hyundai overkomen wat bedrijven als Veolia en G4S overkwam. Beide multinationals werden door een internationale campagne tot de orde geroepen voor hun betrokkenheid bij de onderdrukking van de Palestijnen. Ter indicatie: de schade voor Veolia wordt geschat op 18 miljard euro aan niet-verlengde en misgelopen contracten.
Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.
Doekle Terpstra
Bestuurder