Aankondiging 3 November 2020 Lees meer over
Klik hier voor Nederlandse versie

Palestijns parlementslid al een jaar in Israëlische cel, zonder aanklacht, zonder proces

Al een jaar wordt de Palestijnse volksvertegenwoordigster Khalida Jarrar in Israël in administratieve detentie vastgehouden. Op dinsdagavond 3 november speekt ‘CODEPINK – Women for Peace’ in een webinar met Jarrars dochter Yafa. Aanvang 22.30 uur.

Op 31 oktober 2019 omsingelden zeventig Israëlische militairen de woning van het Palestijnse parlementslid Khalida Jarrar en haar gezin in Ramallah, het bestuurscentrum van de Palestijnse Autoriteit op de bezette Westelijke Jordaanoever. Jarrar werd gevangengenomen en zit inmiddels een jaar in administratieve detentie. Onder dat regime kunnen personen zonder aanklacht en proces eindeloos worden vastgehouden op grond van ‘geheime informatie’, die noch de gedetineerde, noch diens advocaat mag inzien.

Jarrar is een vooraanstaand juriste, feministe en bestuurslid van de organisatie Addameer, die bijstand verleent aan Palestijnse gevangenen. In 2006 werd zij in het parlement gekozen namens het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In een eerder artikel gingen we in op de gevangenneming van Jarrar, die onderdeel vormde van een brede campagne tegen vermeende PFLP-leden.

Jarrar heeft veel vaker vastgezeten, onder meer twintig maanden in administratieve detentie. Israël houdt momenteel 350 Palestijnen in administratieve detentie. Het aan verdachten onthouden van een eerlijk proces is in het Statuut van Rome, het oprichtings­verdrag van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, aangemerkt als een oorlogsmisdaad.

In een webinar spreekt Ariël Gold van de Amerikaanse organisatie ‘CODEPINK – Women for Peace’ op dinsdagavond 3 november met Jarrars dochter Yafa, een in Canada levende advocate. In het gesprek zal het gaan over het waarom van de detentie van Jarrar en over de campagne #FreeKhalida. Na aanmelding is het webinar door iedereen gratis te volgen via Zoom en YouTube. Aanvang 22.30 uur.

Meld je hier aan >

© 2007 - 2024 The Rights Forum