Nieuwsoverzicht 8 juni 2020 Lees meer over

Israël-Palestina in het kort – 8 juni

Netanyahu: 1 juli nederzettingen annexeren / Reacties op annexatie / VN-Mensenrechtenraad roept op tot onderzoek dood Iyad al-Halaq / 53 jaar Naksa / Mailactie tegen uithuiszetting familie Sumarin / ‘A knee on the neck and other experiences Palestinians share’

'Voormalige Israëlische militairen, nu actief in de organisatie Breaking the Silence, tijdens de demonstratie tegen de voorgenomen Israëlische annexatie, Tel Aviv, 6 juni 2020.

Annexatie

Netanyahu: 1 juli nederzettingen annexeren

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft op zondag 7 juni aan een groep leiders van de illegale Israëlische nederzettingen verklaard van plan te zijn om op 1 juli de nederzettingen te annexeren. Netanyahu gaf verder aan dat annexatie van andere delen van de Westelijke Jordaanoever mogelijk langer zal duren. Met name doordat de werkzaamheden van de Amerikaans-Israëlische commissie die zich buigt over de toekomstige kaart van Israël en Palestina mogelijk wat meer tijd in beslag nemen dan oorspronkelijk gepland.

Demonstraties in Israël en Palestina

In Tel Aviv en verschillende steden in Palestijns gebied werd op vrijdag geprotesteerd tegen de annexatieplannen van de Israëlische regering. In Tel Aviv kwamen duizenden mensen bijeen op het Rabinplein waar zij onder meer werden toegesproken door de Amerikaanse Senator Bernie Sanders en door de leider van de overwegend Palestijnse politieke partij Verenigde Lijst Ayman Odeh. Ook in Ramallah, Nablus, Jericho, Tulkarem, in de Jordaanvallei en op verschillende andere plekken werd vrijdag gedemonstreerd tegen de annexatieplannen. In een aantal gevallen zetten Israëlische militairen traangas en schokgranaten in om de demonstranten uiteen te drijven. De Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat in Tubas, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, een demonstrant gewond raakte doordat hij met een rubberkogel in zijn hoofd getroffen werd.

Groeiende coalitie tegen annexatie

De coalitie die zich uitspreekt tegen Israëls annexatieplannen blijft groeien. Afgelopen week hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten en Noorwegen allen gewaarschuwd dat annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever een enorme bedreiging is voor vrede in de regio. Daarnaast hebben Justin Trudeau, premier van Canada, en Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, hun zorgen geuit over de plannen van de Israëlische regering. Een groep prominente Britse joden heeft zich in een zeer sterke brief aan de Israëlische ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk uitgesproken tegen de annexatieplannen. Volgens de meer dan veertig ondertekenaars van de brief zou annexatie niet alleen rampzalig zijn voor de Palestijnen, maar ook voor Israël. De brief is ondertekend door, onder andere, Sir Ben Helfgott, een van de bekendste overlevenden van de Holocaust in Groot-Brittannië, de historicus Sir Simon Schama, en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Sir Malcolm Rifkind.

Israël vreest sancties

Israëlische politici en ambtenaren verwachten dat een internationale reactie op de annexatie van delen van de Westelijke Jordaanoever zich niet zal beperken tot kritiek uit diplomatieke kringen. De Times of Israel schrijft dat hoge overheidsfunctionarissen bezorgd zijn dat Israël te maken zal krijgen met economische en academische boycots. Het belangrijkste project waarvan Israël uitgesloten kan worden is Horizon Europe, de opvolger van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma. Via dat programma investeert de EU tientallen miljarden euro’s in wetenschappelijk onderzoek. Voor deelname van Israël is instemming van alle EU-landen nodig. Israël inventariseert nu welke landen tot sancties bereid zijn en zal die daar door bilaterale beïnvloeding van proberen te weerhouden.

VN-Mensenrechtenraad roept op tot onderzoek dood Iyad al-Halaq

Op 2 juni heeft de VN-Mensenrechtenraad in de Bezette Palestijnse Gebieden in een verklaring op Facebook opgeroepen tot een ‘volledig, onafhankelijk, onpartijdig, competent en transparant onderzoek’ naar de dood van Iyad al-Halaq, de autistische Palestijn die op 30 mei door de Israëlische politie werd doodgeschoten. Die voorwaarden doen denken aan wat minister Blok verwachtte van Israëls onderzoek naar de doden en gewonden die vielen tijdens de protesten in het kader van de Grote Mars van Terugkeer in Gaza. Op 22 mei 2018 zei Blok dat hij aan het eind van die zomer een rapport verwachtte dat het resultaat zou moeten zijn van een ‘onafhankelijk, onpartijdig, prompt en gedegen’ onderzoek door Israël. Dat onderzoek is er nooit gekomen. In het statement van de VN-Mensenrechtenraad in de Bezette Palestijnse Gebieden over Iyad al-Halaq staat dan ook dat er ‘zeer weinig aansprakelijkheid is voor het gebruik van geweld door Israëlische veiligheidstroepen tegen Palestijnen’.

53 jaar Naksa

Op vrijdag 5 juni herdachten Palestijnen de ‘Naksa’ (letterlijk: de ‘tegenslag’), de dag waarop Israël in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, Gaza en de Golanhoogten bezette. Bijna 400 duizend Palestijnen werden tot vluchteling gemaakt. Velen voor de tweede keer, nadat zij in 1948 al van hun land verdreven waren. Tijdens Naksa-dag wordt deze tragische tegenslag in de Palestijnse strijd voor vrijheid en zelfbeschikking herdacht. Volgens het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA werden op enkele plekken herdenkingsdemonstraties en protesten tegen de geplande annexatie met geweld beëindigd door Israëlische militairen. Tenminste zes demonstranten raakten daarbij gewond.

Mailactie tegen uithuiszetting familie Sumarin

Een internationale coalitie van organisaties, onder wie Peace Now, Rabbis for Human Rights en Jewish Voice for Peace, organiseren een mailactie om het Joods Nationaal Fonds ervan te weerhouden een Palestijnse familie uit hun huis te zetten. Het Joods Nationaal Fonds probeert in samenwerking met de kolonistengroep Elad de familie Sumarin het huis in Oost-Jeruzalem waar de familie al generaties woont, te ontnemen. Het Joods Nationaal Fonds en Elad baseren hun claim op het huis op de ‘Absentee Property Law’. Sinds 1967 wordt die wet door kolonistenorganisaties als Elad gebruikt om Palestijnen uit hun huizen te plaatsen en zo Oost-Jeruzalem huis voor huis over te nemen. Meer informatie over de Sumarin-zaak is hier te vinden. Via deze link kunt u deelnemen aan de mailactie.

Op 14 juni vindt er bovendien op het Museumplein in Amsterdam om 14.00 uur een demonstratie plaats tegen Israëls plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. De protestactie wordt georganiseerd door de Pro-Palestina Dam Groep, Youth for Palestine – Netherlands, Het Palestijnse Huis en Palestijnsegemeenschap.nl. Meer informatie over de demonstratie is te vinden op de Facebook-pagina van het evenement.

‘A knee on the neck and other experiences Palestinians share

Bright Stars of Bethlehem, een Amerikaanse non-profit organisatie die zich inzet voor vrede en rechtvaardigheid in Palestina, heeft in een artikel op de eigen website aandacht besteed aan de overeenkomsten tussen de Zwarte Amerikaanse en Palestijnse realiteit. In het artikel, getiteld ‘A knee on the neck and other experiences Palestinians share’, beschrijft Mitri Raheb, een van de oprichters van de organisatie, hoe Palestijnen, net als Zwarte Amerikanen, het slachtoffer zijn van politiegeweld. Ondanks de verschillen, en hoewel het onmogelijk is de ‘de pijnlijke erfenis van 400 jaar van het gevangennemen, verkopen en mishandelen van zwarte mensen ten behoeve van de witte beschaving’ te begrijpen, zijn er volgens Raheb nog meer overeenkomsten. Zo ziet hij ook in de straffeloosheid een parallel: ‘[Iyads al-Halaqs] moord wordt niet vervolgd; er zijn enkel loze beloftes van een onderzoek. Helaas is dit een veelvoorkomend resultaat. Onze Palestijnse en Afro-Amerikaanse broeders en zusters worden geconfronteerd met parallelle machtsstructuren.’

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy