Kom in actie

De broodnodige omslag naar een rechtvaardig beleid ten aanzien van Palestina/Israël kan alleen door middel van maatschappelijke druk tot stand komen. Iedereen kan daar op eigen wijze aan bijdragen.

Informeer uzelf en help onze informatie verspreiden

Over de kwestie-Palestina/Israël is veel informatie beschikbaar. The Rights Forum selecteert het belangrijkste nieuws en deelt dat via de website, sociale media en de nieuwsbrief. U kunt ons helpen om die informatie verder te verspreiden, bijvoorbeeld door anderen te wijzen op onze website, door onze nieuwsbrief aan bekenden te sturen, of door onze berichten op Twitter te retweeten en op Facebook te delen.

Daarnaast bestaan talloze organisaties die verdiepende informatie aanbieden, waaronder bijvoorbeeld de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem en de VN-organisatie OCHA. Op onze site vindt u een overzicht van deze organisaties en hun vaak informatieve websites. Veelal kunt u zich abonneren op hun nieuwsbrief.

Volg de media en ventileer uw mening

In de media wordt frequent aandacht besteed aan de kwestie-Palestina/Israël. Vaak gebeurt dit vanuit eenzijdig Israëlisch perspectief, met weinig aandacht voor de rechten van de Palestijnen en de ongelijke machtsverhoudingen. Ook worden opinieartikelen en commentaren gepubliceerd die de ernst en gevolgen van de Israëlische bezetting bagatelliseren, of zelfs onversneden desinformatie ten doel hebben.

Het is belangrijk dat alerte lezers en kijkers hierop reageren, bijvoorbeeld via een corrigerende e-mail of een ingezonden brief. Daartoe hebben wij de e-mailadressen van de belangrijkste nieuwsmedia op een rijtje gezet.

Contactgegevens media

Spreek kamerleden aan

De Tweede Kamer debatteert bijna wekelijks over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Een aantal partijen schenkt daarbij niet of nauwelijks aandacht aan het internationaal recht. Sterker nog, sommige fracties ijveren voor onvoorwaardelijke steun voor/aan de Israëlische regering, ook als Israël doorlopend en ernstig inbreuk maakt op het internationaal recht.

Via onze nieuwsbrief, publicaties en rapportages maken wij inzichtelijk wat de partijen en hun buitenlandwoordvoerders vinden en zeggen. U kunt hen daarop aanspreken. De namen en e-mailadressen hebben we voor u gebundeld.

Contactgegevens buitenlandwoordvoerders Tweede Kamer

Organiseer een publieke bijeenkomst

Het organiseren van een openbare of besloten bijeenkomst, waarop een deskundige een lezing geeft of iemand die Palestina/Israël heeft bezocht ervaringen deelt, is een effectief middel om mensen te informeren. Dat kan op veel manieren: binnen een organisatie of bedrijf, op een faculteit of school, binnen een jaarclub of vereniging, of tijdens een informele huiskamerbijeenkomst.

Voor wat grotere evenementen kan The Rights Forum vaak suggesties doen voor sprekers.

Het aanvraagformulier kunt u bij ons opvragen.

Bezoek Palestina

Veel mensen zijn in Israël geweest − en zonder het te beseffen ook in Palestina; Oost-Jeruzalem is namelijk Palestijns grondgebied, ook al houdt Israël het stadsdeel sinds 1967 bezet.

Veel minder mensen kiezen Palestina bewust als bestemming. Dat is jammer, want Palestina is mooi, boeiend en gastvrij, zoals te zien in deze bijzondere reisreportage.

Hoewel de Gazastrook vrijwel onbereikbaar is als gevolg van de Israëlische blokkade, is de Westelijke Jordaanoever goed te bereizen. Desgewenst kunt u daarbij gebruikmaken van gespecialiseerde reisorganisaties:

Alternative Tourism Group Alternative Tours in English

Een alternatief zijn de reizen van de Nederlandse stichting Plant een Olijfboom. Elk jaar organiseert deze organisatie een vijftal reizen naar Palestina die worden gekenmerkt door diepgang. Onder het motto ‘leren en doen’ help u bijvoorbeeld lokale boeren om olijven te oogsten of bomen te planten. Daarnaast worden interessante plaatsen bezocht en vinden ontmoetingen plaats met organisaties, zodat u in korte tijd veel leert over de realiteit van het leven in Palestina.

Reis via Plant een Olijfboom

Ervaar Palestina op zijn best tijdens een meerdaagse wandeling door over de legendarische Masar Ibrahim – het Abrahampad. Een fascinerende route van ruim 300 km, van Rummana naar Hebron. In 2016 werd het door Backpacker Magazine uitgeroepen tot ’s werelds meest onwaarschijnlijke wandelpad.

Wandelroute Masar Ibrahim al Khalil

Ontmoet Palestina organiseert ‘basic’ en ‘comfort’ reizen van kleine groepen naar interessante en inspirerende plekken in Palestina. De reizen zijn bedoeld voor iedereen die zich voor het eerst wil verdiepen in de situatie en het land, en die mensen daar wil ontmoeten door met hen in gesprek te gaan, Palestijnen en Israëli’s.

Ontmoet Palestina

Ondersteun het werk van The Rights Forum

Wat kunt u nog meer doen, bijvoorbeeld als u zelf geen gelegenheid hebt om in actie te komen? Dan kunt u ons werk financieel ondersteunen met een eenmalige gift of een maandelijkse bijdrage. Met uw hulp kunnen wij ons werk intensiveren en onze activiteiten uitbreiden.

Doneren
© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy