‘Het is de bezetting die Shireen heeft vermoord’

Somoud Ghazal.
‘De moord op Shireen was niet alleen een kogel – het was een poging om de waarheid te vermoorden. Wij, Palestijnse journalisten, verloren niet zomaar een collega; we verloren een geweten dat ons bewustzijn sinds de jaren negentig begeleidde. We zijn opgegroeid met haar stem, met haar aanwezigheid in gevaarlijke situaties op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, met haar zin die een bezwering werd: “Misschien kan ik de werkelijkheid niet veranderen, maar ik kan wel de stem overbrengen.”
‘Op 11 mei 2022 zagen we de moordenaar niet, maar we hoorden de pijn live op de zender. We hoorden haar collega’s schreeuwen: ‘Ambulance!’ Zelfs haar begrafenis werd een toneel van onderdrukking van de waarheid, toen de bezettingspolitie de dragers van haar kist aanviel. We hebben Shireen nooit gevraagd naar haar religie – niet omdat wij een uitzondering zijn, wij die lijden onder sektarisme in het Midden-Oosten – maar omdat zij een Palestijnse journaliste was, neutraal genoeg om van ons allemaal te zijn.
‘De herdenking van haar dood valt samen met de onthulling van de identiteit van haar moordenaar: Alon Skagyo. En nu hij is omgekomen in Jenin, zeggen wij: de kogel die Shireen doodde was geen individuele daad, maar het product van een systeem dat haar beeld verwierp terwijl zij verslag deed van onder het puin. De schutter is dood, maar wie Shireen écht heeft vermoord, is de bezetting – die banger is voor het vrije woord dan voor kogels.
‘De herinnering aan Shireen blijft leven – elke keer dat we een pen of camera oppakken tegenover kogels, elke keer dat we de waarheid vertellen vanuit het veld. Shireen leerde ons dat het geen heldendaad is om dichtbij gevaar te zijn, maar een verplichting. Ze was niet zomaar een verslaggever, ze was ons journalistieke geweten. Ze leerde ons dat het woord sterker is dan de kogel – en dat het verhaal verteld moet worden, zelfs als de verteller er niet meer is.’