De voor mei geplande topontmoeting van het Duitse en Israëlische kabinet gaat niet door. Officieel in verband met de Duitse verkiezingen, in werkelijkheid uit Duitse onvrede over de Israëlische “landroofwet”, schrijft Haaretz.
Een Israëlische bron met goede contacten binnen de staf van Angela Merkel en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde het Israëlische dagblad dat de Duitse woede over de vorige week aangenomen “regularisatiewet” − beter bekend als de “landroofwet” − groot is. Merkels regering zou tot een aantal diplomatieke en publieke maatregelen hebben besloten om uiting te geven aan die woede. Het afzeggen van de topontmoeting zou er één van zijn.
De tweedaagse ontmoeting van de kabinetten-Merkel en -Netanyahu is een jaarlijkse traditie, bedoeld om de goede betrekkingen tussen beide landen te onderstrepen. Onlangs bevestigde de Duitse regering dat de bijeenkomst op 10 en 11 mei zou plaatsvinden. Minder dan een week later annuleerde Merkel het evenement, nadat de Knesset de gewraakte wet het groene licht had gegeven.
Officieel zet Berlijn een streep door de ontmoeting in verband met “de voorbereidingen van de Duitse verkiezingen”. Die verkiezingen vinden plaats op 24 september, vierenhalve maand na de geplande topontmoeting. Duitse functionarissen vertelden de Israëlische bron dat de werkelijke reden de Duitse verbijstering is over de nieuwe wet en de eerdere Israëlische aankondiging van de bouw van meer dan zesduizend nieuwe kolonistenwoningen in bezet Palestijns gebied.
Vorige week al stelde Berlijn dat Israël met deze maatregelen de eigen geloofwaardigheid op het spel had gezet: “Ons vertrouwen in het commitment van de Israëlische regering aan de tweestaten-oplossing is wezenlijk geschokt.”