Hoofdaanklaagster Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof waarschuwt dat gedwongen ontruiming van Khan al-Ahmar een oorlogsmisdaad is.
In een opmerkelijke verklaring schrijft Fatou Bensouda, hoofdaanklaagster van het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof, dat de door Israël voorgenomen vernietiging van het bedoeïenendorp Khan al-Ahmar zou neerkomen op een oorlogsmisdaad. In het licht van de naderende sloop is het goed eraan te herinneren, stelt ze, dat de vernietiging van eigendommen en de gedwongen ‘transfer’ van een bevolking in bezet gebied, voor zover niet uit militair oogpunt noodzakelijk, in het Statuut van Rome als een oorlogsmisdaad wordt gedefinieerd:
It bears recalling, as a general matter, that extensive destruction of property without military necessity and population transfers in an occupied territory constitute war crimes under the Rome Statute.
Bensouda zegt zich gedwongen te voelen alle betrokkenen ervan te doordringen dat zij de situatie in Palestina in vooronderzoek heeft en de ontwikkelingen in Khan al-Ahmar, en ook in Gaza, nauwkeurig volgt. ‘Ik zal niet aarzelen passende actie te ondernemen’, schrijft ze, zonder die actie te specificeren.
Sinds 16 januari 2015 loopt er een verkennend onderzoek van het Internationaal Strafhof naar ‘de situatie in Palestina’. Daarin wordt beoordeeld of wordt voldaan aan de criteria voor het instellen van een officieel onderzoek. Vijf weken geleden werd bekend dat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO het Strafhof heeft gevraagd ook een onderzoek te openen naar de dreigende sloop en ontruiming van Khan al-Ahmar.
Begin deze maand waarschuwde Amnesty International Israël dat gedwongen ontruiming van Khan al-Ahmar zou neerkomen op een oorlogsmisdaad. Andere mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, het Israëlische B’Tselem en het Palestijnse Al-Haq, deden eerder hetzelfde. In Nederland schreven The Rights Forum, Een Ander Joods Geluid en United Civilians for Peace hetzelfde in een gezamenlijke oproep aan de regering om actie te ondernemen. In juni behoorden Rights Forum-voorzitter Jaap Doek en oprichter en erevoorzitter Dries van Agt, samen met onder meer Arnon Grunberg, Liesbeth Zegveld en Judith Sargentini, tot driehonderd internationale prominenten die in een advertentie in de Israëlische krant Haaretz de ontruiming een oorlogsmisdaad noemden.