Gisteren overleed een 21-jarige Palestijn aan de schotwonden die hij in augustus opliep bij een Israëlische inval in het vluchtelingenkamp Al-Duhayshah. De jongeman is de 58e Palestijn die in 2017 sterft als gevolg van Israëlisch geweld.
Zondag stierf de 21-jarige Palestijn Ra’id al-Salhi aan schotwonden die hij op 9 augustus opliep tijdens een Israëlische razzia in het vluchtelingenkamp Al-Duhayshah, ten zuiden van Bethlehem op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Hij is het 58e slachtoffer van Israëlisch geweld tegen Palestijnse burgers in 2017.
Al decennia vinden elke nacht Israëlische razzia’s plaats in Palestijnse steden, dorpen en vluchtelingenkampen. Daarbij worden jaarlijks naar schatting vijfduizend, meest jonge Palestijnen van hun bed gelicht en met onbekende bestemming afgevoerd. De razzia’s worden uitgevoerd door zwaarbewapende, veelal gemaskerde Israëlische bezettingstroepen, en richten zich op ongewapende Palestijnse burgers. Bij de nachtelijke invallen wordt grof geweld gebruikt, vallen talloze gewonden en frequent doden, worden vernielingen aangericht en eigendommen ontvreemd.
Op 9 augustus vond voor zonsopkomst een razzia plaats in het Palestijnse vluchtelingenkamp Al-Duhayshah (ook gespeld als Dheisheh), waarbij Israëlische troepen meerdere huizen binnenvielen. Palestijnse jongeren gooiden stenen naar de bezettingstroepen, die traangs en scherpe munitie afvuurden. Al-Salhi werd van dichtbij beschoten en door zeven kogels getroffen. Een andere Palestijn, Aziz Arafah, werd in zijn been geschoten. Beiden werden gearresteerd en in een ziekenhuis in Jeruzalem onder bewaking geplaatst. Daar stierf Al-Salhi gisteren aan zijn verwondingen.
Een Israëlische legerwoordvoerder beweerde dat de twee jongemannen ‘probeerden te vluchten’, en om die reden werden neergeschoten. Ook een Israëlische militair werd – door zijn eigen collega’s – neergeschoten. Al-Duhayshah is frequent doelwit van Israëlische razzia’s; half juli werd in hetzelfde kamp de 18-jarige Bara’a Hamamda door bezettingstroepen doodgeschoten. Op 16 augustus werd een broer van de gestorven Ra’id tijdens een razzia opgepakt en afgevoerd.
Gedurende de 25 dagen dat Al-Salhi zwaargewond in het ziekenhuis lag, verboden de Israëlische autoriteiten elk bezoek van familie of vrienden. Die wacht nu de volgende uitdaging: het in bezit zien te krijgen van het lichaam van de jongeman. Lichamen van gedode Palestijnen worden frequent door Israël geconfisqueerd. Afgelopen maand publiceerden we een aan deze obscure praktijk gewijd artikel.
Op 25 augustus publiceerde Haaretz-journalist Gideon Levy een aangrijpend verslag (€) van een bezoek aan de familie van Ra’id al-Salhi in Al-Duhayshah. Het geeft een schokkend beeld van de wreedheid waarmee de razzia’s van de bezettingstroepen en de omgang met familieleden van neergeschoten Palestijnen gepaard gaan, en van de voortdurende angst waaronder de bevolking van vluchtelingenkampen als Al-Duhayshah leeft.
In antwoord op vragen van Levy liet het Israëlische leger weten dat Ra’id al-Salhi was opgepakt ‘op verdenking van banden met de terreurorganisatie Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, van openbare terroristische activiteiten en van het verstoren van de vrede’. De laatste twee punten zijn de standaard aanduiding voor deelname aan demonstraties, die juist tegen de terreur van de bezettingstroepen gericht zijn. Het leger liet verder weten dat Ra’id was neergeschoten omdat hij vluchtte, en dat zijn broer een week later was opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het ‘plannen van gewelddadige actie tegen Israëlische doelen’. De broer was om te beginnen voor vier maanden in administratieve detentie geplaatst, aldus het leger – zonder aanklacht tegen hem, zonder proces.
Levy schrijft dat de Israëlische militairen die de broer arresteerden – na om vier uur ‘s nachts de voordeur te hebben ingetrapt – de moeder vertelden hoe spijtig het was dat ze een week eerder Ra’id zeven kogels in het lichaam hadden geschoten. ‘Het was een misverstand’, zeiden ze terwijl ze haar andere zoon geboeid met onbekende bestemming afvoerden.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur