De Amerikaans-Palestijnse activiste Linda Sarsour begon een crowdfunding-actie om vernielde graven op een Amerikaanse joodse begraafplaats te herstellen.
Binnen drie uur was het streefbedrag van twintigduizend dollar binnen. Een dag later is de grens van 65 duizend dollar gepasseerd.
Linda Sarsour, een moslima en aanhangster van de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS)-beweging, is in veler ogen wellicht niet de meest voor de hand liggende persoon om een crowdfunding-actie te starten voor het herstel van de ruim 170 graven. Toch is dat precies wat ze deed, samen met mede-activist Tarek El-Messidi en onder de noemer “Muslims Unite To Repair Jewish Cemetery”. De respons is overweldigend. In drie uur tijd was het streefbedrag van twintigduizend dollar binnen en een dag later is de grens van 65 duizend dollar gepasseerd.
De graven werden afgelopen weekend vernield op een joodse begraafplaats in het Amerikaanse University City (Missouri). In hun campagne veroordelen Sarsour en El-Messidi ook de recente bedreigingen tegen een groot aantal joodse gemeenschapscentra in de VS, en pleiten zij nadrukkelijk voor verbondenheid tussen Amerikaanse moslims en joden:
Met deze campagne hopen we de gemeenschappelijke boodschap van de joodse en islamitische gemeenschappen af te geven dat er in de VS geen plaats is voor dit soort haat, ontheiliging en geweld. We bidden dat dit een gevoel van veiligheid en vrede terugbrengt bij de joods-Amerikaanse gemeenschap, die zonder twijfel diep is geraakt door de gebeurtenissen.
Sarsour is directeur van de Arab American Association of New York. Ze speelde een vooraanstaande rol in de organisatie van de Women’s March on Washington op 21 januari. Die betrokkenheid kwam haar op een ongekende smeercampagne uit conservatieve hoek te staan, waarin ze werd afgeschilderd als Hamas-supporter, antisemiet en aanhangster van de sharia. Onder de vele mensen die voor haar in de bres sprongen waren joodse activisten en organisaties met wie Sarsour geregeld samenwerkt. Ook senator Bernie Sanders, wiens campagne in de Democratische voorverkiezingen Sarsour vorig jaar steunde, nam het voor haar op.
Tegenover de Israëlische krant Haaretz verklaarde Sarsour dat de haatcampagne was ingegeven door haar Palestijns-islamitische achtergrond:
Ik draag een hoofddoek, ik vertegenwoordig de moslimgemeenschap. Rechts zag dat de boodschap van de Women’s March aansloeg bij massa’s mensen, die wereldwijd met miljoenen de straat op gingen. Men kan niet bevatten dat een islamitische Amerikaans-Palestijnse buiten haar eigen gemeenschap actief is. Maar we hebben een liefdesleger dat onze eenheid en gemeenschappelijke waarden beschermt. Ik ben trots op mijn bondgenoten die het voor me opnamen.
Sarsours campagne is niet het enige geluid uit islamitische hoek tegen het anti-joodse geweld. Ook de Council on American-Islamic Relations (CAIR) kwam in actie, schrijft de Times of Israel. De organisatie looft een beloning van vijfduizend dollar uit voor informatie die leidt tot de aanhouding van de bedreiger(s) van de joodse centra. Directeur Nihad Awad verklaarde: “Het is de plicht van Amerikaanse moslims om de joodse gemeenschap, en iedere minderheidsgroep die op de korrel is genomen in de recente opleving van haatmisdrijven, te beschermen.”