De Gazastrook

De Gazastrook is 6-12 km breed en 35 km lang. In dit gebied twee keer zo groot als Texel wonen 1,9 miljoen Palestijnen. 60% van de Gazanen is vluchteling. 80% is afhankelijk van humanitaire hulp. Israël beheerst de grenzen en het luchtruim van Gaza en heeft de strook steeds meer van de buitenwereld geïsoleerd. Daarom wordt Gaza ook wel de grootste openluchtgevangenis van de wereld genoemd.

 

Blokkade

Sinds 2007 onderwerpt Israël de Gazastrook aan een blokkade. De gevolgen zijn ernstig. Door de blokkade en andere beperkingen is 35% van het agrarisch land in Gaza en 85% van de viswateren niet meer vrij toegankelijk. De import is beperkt en er is vrijwel geen export mogelijk.

Export vanuit Gaza (vrachtladingen per jaar):

(bron: VN)

 

De watersituatie in Gaza is kritiek. 90% van de ondergrondse watervoorraad van Gaza is niet geschikt voor consumptie. Daarnaast stroomt dagelijks zo’n 90 miljoen liter rioolwater niet of nauwelijks gezuiverd in de zee. De hoofdoorzaak: door de blokkade kunnen de Gazanen geen adequate waterzuivering opzetten.

Volgens de VN is de blokkade in strijd met het internationaal recht en komt zij neer op collectieve bestraffing:

"The blockade, imposed by Israel following the Hamas takeover of Gaza in June 2007, intensified the closure applied since the early 1990s. It is a denial of basic human rights in contravention of international law and amounts to collective punishment."
VN-ORGANISATIE OCHA

De Europese Unie eist dat Israël de blokkade “onmiddellijk, permanent en onvoorwaardelijk” opheft:

"The EU continues to call for the immediate, sustained and unconditional opening of crossings for the flow of humanitarian aid, commercial goods and persons to and from the Gaza Strip."
EU COUNCIL CONCLUSIONS ON THE MIDDLE EAST PEACE PROCESS

Ook de Nederlandse regering pleit regelmatig voor een versoepeling van de blokkade. Het blijft echter bij woorden. De VN, de Europese Unie en Nederland oefenen geen druk uit op Israël. Zo duurt de blokkade voort.

 

Geweld rond Gaza

Gaza is het toneel van veel geweld. Militante groeperingen in Gaza vuren herhaaldelijk raketten op Israël af. Bij deze beschietingen, die in strijd zijn met het internationaal recht, zijn sinds 2004 dertig Israëli’s gedood. Het Israëlische leger beschiet en bombardeert Gaza vaak en hevig.

In december 2008 en januari 2009 voerde het leger een zware aanval op Gaza uit. Daarbij werden circa 1400 Palestijnen gedood, merendeels burgers, onder wie 300 kinderen. Aan Israëlische zijde kwamen 13 mensen om, onder wie drie burgers en zes soldaten door eigen vuur.

In juli en augustus 2014 viel Israël wederom de Gazastrook binnen en beschoten militante groeperingen Israël. Tijdens de 50 dagen durende oorlog werden meer dan 2.100 Palestijnen gedood, waarvan 70% burgers en bijna 500 kinderen. Meer dan 10.000 Palestijnen raakten gewond, meer dan 70.000 huizen werden verwoest, honderden scholen en ziekenhuizen raakten zwaar beschadigd. Aan Israëlische zijde vielen 71 doden, waaronder 5 burgers.

Onderstaande video toont de schade aan woonwijken van de Israëlische beschietingen van Gaza in 2014


 


MEER LEZEN

 

RAPPORTEN

Diverse mensenrechtenorganisaties hebben rapporten uitgebracht over schendingen die door het ICC onderzocht zouden kunnen worden:

GAZA: TWO YEARS AFTER
OCHA, augustus 2016

 
 

TWO YEARS: 360 DEGREES
Gisha, augustus 2016

 
 

BLACK FLAG - The Legal and Moral Implications of the Policy of Attacking Residential Buildings in the Gaza Strip
B'Tselem, januari 2015

 
 

GAZA 2014 - Findings of an Independent Medical Fact-Finding Mission
Diverse auteurs, januari 2015

 
 

DIVIDE AND CONQUER - A legal analysis of Israel's 2014 military offensive against the Gaza Strip
Al-Haq, februari 2015

  
 

ISRAEL'S RETALIATORY SEIZURE OF TAX - A "war crime" to punish Palestinian ICC membership
Al-Haq, april 2015

 
 

TRAPPED AND PUNISHED - The Gaza Civilian Population under Operation Protective Edge
Internationale Federatiie voor de Mensenrechten (FIDH), maart 2015

 
 

UNLAWFUL AND DEADLY - Rocket and mortar attacks by Palestinian armed groups during the 2014 Gaza/Israel conflict
Amnesty International, maart 2015

 
 

NOTHING IS IMUNE - Israel's destruction of landmark buildings in Gaza
Amnesty International, december 2014

 

 

FAMILIES UNDER THE RUBBLE - Israeli attacks on inhabited homes
Amnesty International, november 2014

 
 

OPERATION ‘CAST LEAD’: 22 DAYS OF DEATH AND DESTRUCTION
Amnesty International, juli 2009

Rapport over de grootschalige Israëlische aanval op de Gazastrook, die Israël eind 2008 en begin 2009 uitvoerde. 1.400 Palestijnen werden toen gedood.

GAZA IN 2020: A LIVABLE PLACE?
Verenigde Naties, augustus 2012

De Gazastrook zal in 2020 niet meer leefbaar zijn, waarschuwt de VN, tenzij dringende maatregelen genomen worden op het gebied van schoon water, elektriciteit, gezondheid en scholing.

THE HUMANITARIAN IMPACT OF MOVEMENT RESTRICTIONS ON PEOPLE AND GOODS
VN-organisatie OCHA, juli 2013

Beknopt feitenoverzicht van de gevolgen van de Israëlische blokkade voor de bevolking van Gaza.
 

ESCALATION IN HOSTILITIES, GAZA AND SOUTHERN ISRAEL
VN-organisatie OCHA, december 2012

Overzicht van schade en aantal slachtoffers als gevolg van het Israëlisch offensief 'Pillar of Defense' in november 2012, waarbij meer dan 100 Palestijnse burgerdoden en meer dan duizend gewonden vielen.