12, 15, 17 en 23 mei 9 mei 2018 Lees meer over

Activiteiten ter herdenking van ‘zeventig jaar Nakba’

Ter herdenking van ‘zeventig jaar Nakba’ organiseert The Rights Forum samen met Aidoun, gate48 en Palestine Link op 15, 17 en 23 mei vertoningen van de film ‘Mohammad en Jafar’, met na afloop een gesprek met regisseur Marcel Goedhart en een Palestijnse vluchteling. Op 12 mei organiseert ‘Rotterdam voor Gaza’ een herdenkingsprogramma in Rotterdam.

Beeld uit de film ‘Mohammad en Jafar’ van regisseur Marcel Goedhart.

Op verschillende manieren wordt dit jaar stilgestaan bij de Nakba (‘Catastrofe’), de verdrijving van 750 duizend Palestijnen door zionistische milities en Israëlische troepen tussen eind 1947 en begin 1949. Bijna tweederde van de Palestijnse bevolking werd in die korte periode vluchteling en de Palestijnse samenleving werd volledig ontwricht. Om de terugkeer van de vluchtelingen te beletten werden meer dan vierhonderd dorpen vernietigd. Ondanks hun recht op terugkeer en op compensatie van hun gestolen en vernietigde eigendommen, staan de vluchtelingen en hun nakomelingen zeventig jaar na dato nog altijd met lege handen.

Zaterdag 12 mei: herdenking en activiteiten in Rotterdam

In Rotterdam organiseert ‘Rotterdam voor Gaza’, een brede coalitie van organisaties en politieke partijen, een uitgebreid herdenkings- en activiteitenprogramma. Het programma begint om 10.30 uur bij het oorlogsmonument ‘Ongebroken verzet’ aan het Kruisplein met een jongerenmars, waarmee jongeren hun solidariteit betonen met de ‘Grote Mars van Terugkeer’ in Gaza.

’s Middags vinden er op drie dicht bij elkaar gelegen locaties in de stad activiteiten plaats (cultuur, lezingen, presentaties, debat): een podium op het Grotekerkplein, Gebouw De Heuvel en Citykerk Het Steiger. Onder de sprekers zijn twee bestuursleden van The Rights Forum: Jaap Doek en Henri Veldhuis. Om 18.00 uur wordt het programma afgesloten in Gebouw De Heuvel.

Meer informatie: zie voor het gedetailleerde programma de websites van Rotterdam voor Gaza en 70 jaar Nakba.

15, 17 en 23 mei: vertoning ‘Mohammad en Jafar’ en gesprek met regisseur

Op dinsdag 15 mei (Den Haag), donderdag 17 mei (Groningen) en woensdag 23 mei (Amsterdam) organiseert The Rights Forum samen met Aidoun, gate48 en Palestine Link vertoningen van de film Mohammad en Jafar, met na afloop een gesprek met regisseur Marcel Goedhart en een Palestijnse vluchteling uit Gaza, Awni Farhat.

Mohammad en Jafar vertelt het verhaal van twee Palestijnse jeugdvrienden, die in de jaren negentig opgroeien in een vluchtelingenkamp bij Bethlehem op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Ze gooien stenen naar Israëlische militairen en verliezen vrienden die tijdens demonstraties doodgeschoten worden door het bezettingsleger. Mohammad ziet z’n vader thuis voor z’n ogen sterven als hij geraakt wordt door een kogel van een Israëlische sluipschutter.

Uiteindelijk kiezen Mohammad en Jafar elk hun eigen weg in het leven. Maar hun droom blijft: teruggaan naar Sufla, het dorp waar hun grootouders woonden tot ze in 1948 door Israëlisch geweld werden verjaagd. Regisseur Marcel Goedhart volgde de twee mannen 25 jaar lang, van 1993 tot 2018. Zijn film geeft een uniek beeld van de lange termijn-gevolgen van de Nakba voor twee gewone families.

Dinsdag 15 mei: Humanity House, Prinsegracht 8, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur
Toegang: € 7,50 (CJP, student, 65+: € 4,50; Ooievaarspas: € 3,75)
Zie de website van Humanity House voor meer informatie en kaartjes reserveren

Donderdag 17 mei: het Heerenhuis, Spilsluizen 9, Groningen
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: gratis
Meer informatie op Facebook

Woensdag 23 mei: CREA, Nieuwe Achtergracht 170, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur
Toegang: € 5,00 (studenten gratis)
Meer informatie op de website van CREA
Gespreksleider na afloop van de film is Jan Keulen, directeur van The Rights Forum

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy