Air Canada zegt contract met Israel Aerospace Industries op

Air Canada heeft zijn contract met Israel Aerospace Industries voortijdig beëindigd. Het Israëlische bedrijf levert militair materieel dat tegen de Palestijnse bevolking wordt ingezet. Dat wordt door de Canadezen niet geaccepteerd.

Een Boeing 767-300 van Air Canada.

De Canadese luchtvaartmaatschappij Air Canada heeft zijn contract met het Israëlische bedrijf Israel Aerospace Industries (IAI) beëindigd. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de Canadian BDS Coalition. Air Canada lag al twee jaar onder vuur van de BDS-beweging vanwege zijn relatie met IAI, dat wordt beschuldigd van betrokkenheid bij onder meer oorlogsmisdrijven.

Israel Aerospace Industries

IAI is een Israëlisch staatsbedrijf op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Het bouwt vliegend materieel en wapensystemen, die ook op land en ter zee gebruikt kunnen worden. Door de inzet van IAI’s materieel en wapens bij de onderdrukking van de Palestijnen door het Israëlische leger, is IAI betrokken bij ernstige rechtenschendingen, waaronder vermoedelijke oorlogsmisdrijven. Over de effecten van IAI’s drones op de burgerbevolking van het afgegrendelde Gaza verscheen in 2014 de studie Sleepless in Gaza.

Daarnaast kwam IAI de afgelopen weken in het nieuws als een van de 190 ‘foute’ bedrijven die vermoedelijk zullen voorkomen op een zwarte lijst die de VN-Mensenrechtenraad bezig is op te stellen. Die lijst bevat Israëlische en internationale bedrijven die bijdragen aan – en profiteren van – de illegale bezetting en kolonisering van Palestina door Israël. IAI promoot zijn producten bij potentiële kopers als ‘in de praktijk getest’.

Air Canada

Air Canada ligt sinds begin 2015 onder vuur vanwege de samenwerking met IAI. Half oktober werd de luchtvaartmaatschappij door de BDS-beweging, internationale vakbonden en andere organisaties in een open brief gemaand die samenwerking te beëindigen. De brief was onderdeel van de bredere #AirCanadaComplicity-campagne.

Afgelopen week liet Air Canada weten daar al begin 2017 in stilte gehoor aan te hebben gegeven na een tussentijdse evaluatie van zakelijke betrekkingen. De enige resterende relatie die de maatschappij nog met IAI onderhoudt – een pre-departure check – is als gevolg van luchtvaartbepalingen onvermijdelijk.

Het beëindigde contract, afgesloten in maart 2014 voor een periode van vijf jaar, omvatte onderhoud, inspectie en reparatie van Air Canada’s Boeing 767-toestellen op de luchthaven van Tel Aviv. Naar verluidt waren met die werkzaamheden, die werden uitgevoerd door IAI’s dochterbedrijf Bedek Aviation Group, tientallen miljoenen dollars gemoeid.

BDS-beweging

Hiermee is Air Canada nog niet van de BDS-beweging verlost. De maatschappij serveert aan boord namelijk dips – hummus en guacamole – van leverancier Sabra, dochterbedrijf van het Israëlische Strauss Group. Strauss is een van Israëls grootste food and beverage-bedrijven, en geeft volgens de BDS-beweging financiële steun aan twee beruchte brigades van het Israëlische leger: de Golani en Givati. Laatstgenoemde brigade kwam twee weken geleden in opspraak vanwege het opsluiten van 16 Palestijnse kinderen in een kooi.

De BDS-beweging werd in 2005 opgericht door 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties. Die roepen de internationale gemeenschap op om Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) te dwingen tot respect voor de rechten van de Palestijnen. De BDS-beweging is geïnspireerd op de voormalige Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging.

In september van dit jaar schaarde de grote Canadese vakbond Unifor zich achter de BDS-beweging. In mei besloot de Noorse federatie van vakbonden tot een algehele boycot van Israël. Twee weken geleden sloot de grootste plattelandsbond van India, die 16 miljoen boeren vertegenwoordigt, zich aan bij de BDS-beweging.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy