Kim Iversen 14 november 2019 Lees meer over

Amerikaanse radio-ster kapot van Israëlische wreedheid jegens Palestijnen

Vrijwel iedereen die het lot van de Palestijnen onder Israëlische bezetting met eigen ogen waarneemt is geschokt. Nu en dan staat een media-persoonlijkheid op om daar openlijk uiting aan te geven. De Amerikaanse Kim Iversen gebruikte haar YouTube-kanaal om haar verbijstering onder woorden te brengen.

In haar video ‘What I saw in the West Bank’ uit de Amerikaanse media-persoonlijkheid Kim Iversen haar verbijstering over de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen.

En die verbijstering is groot. Iversen vertelt dat zij na terugkeer van haar recente bezoek aan de Palestijnse Westelijke Jordaanoever tijd nodig heeft gehad om te bevatten wat haar ogen hadden gezien, en om daar met vrienden over te spreken. Maar nu nog is haar ongeloof over de wreedheid van de Israëlische bezetter jegens de Palestijnen torenhoog:

The oppression and the abuse that I saw was so horrible, I couldn’t believe that one group could do this to another group. It’s just something that’s beyond my mind. […] I can’t even express in words what I saw because it’s not believable.

Bernie Sanders has recently come out to condemn the racist Israeli government and the treatment of the Palestinian people. And I can tell you first hand that it is much, much worse than any of us can express to you.

Kim Iversen is een bekende radio-persoonlijkheid en een invloedrijke stem binnen progressief Amerika. Op haar YouTube-kanaal belicht zij onderwerpen uit de (inter)nationale politiek voor een groot publiek. Op 2 november besprak ze haar ervaringen op de Palestijnse Westoever in de video ‘What I saw in the West Bank’, waaruit ook bovenstaande citaten komen.

Iversen is bijna een uur aan het woord – online is ook een samenvatting van vijf minuten beschikbaar – waarin ze zich geschokt en geëmotioneerd toont, maar ook uitgedaagd en strijdlustig. Ze vertelt van plan te zijn geweest om tijdens haar reis ‘neutrale video’s’ te maken. Ze bracht het echter niet op die online te plaatsen omdat ze daarmee de waarheid geweld zou aandoen:

I couldn’t post them because I knew I wouldn’t be able to live with myself. Because ultimately the thruth has to be told. And the truth is [that] what the Israeli’s are doing to the Palestinian people is absolutely wrong. It’s wrong, it’s abhorrent, and it it is beyond belief. And it needs to stop.

Iversen zegt zich bewust te zijn van mogelijke ‘repercussies’ tegen haarzelf of haar YouTube-kanaal, doelend op de gevolgen die uitgesproken solidariteit met de Palestijnen standaard met zich meeneemt. De dreiging van karaktermoord door de Israël-lobby, of zelfs van ontslag, heeft ook in Nederland tot een cultuur van preventief zwijgen en zelfcensuur geleid. Iversen laat die gemotiveerd achter zich:

Now I know I’m gonna be hated on, I know I’m gonna be called an anti-Semite. We have to stand up for what is right and wrong, and when we see something that is wrong we have to stand up and say that it’s wrong, regardless of the consequences. And there will be consequences.

Het is te hopen dat Iversen een inspiratiebron vormt voor Nederlandse media-persoonlijkheden om zich ook uit te spreken – en voor journalistiek Nederland om de grenzen van de berichtgeving over Israël en Palestina te verbreden, waarbij geforceerde ‘neutraliteit’ plaatsmaakt voor ‘waarheid’.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy