AOW’ers 20 juni 2016

Asscher bevoordeelde AOW’ers (kolonisten) in bezet Palestijns gebied

Asscher schond regels om Nederlandse kolonisten te betalen.

Nederland heeft AOW-gerechtigden die in nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen behandeld alsof ze ingezetene van Israël zijn. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De AOW’ers kregen daardoor een hogere uitkering dan waar ze wettelijk recht op hebben. Het gaat niet om een vergissing. Minister Asscher zorgde er persoonlijk voor dat voor uitkeringsgerechtigden in bezet Palestijns gebied een uitzonderingspositie werd gemaakt.

Volgens de Wet BEU (Wet Beperking Export Uitkeringen) worden AOW’ers gekort die woonachtig zijn in een land waarmee geen verdrag over sociale zekerheid is gesloten. Zo’n verdrag is weliswaar met Israël gesloten, maar dat is niet van kracht in de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, Gaza en de Golan,. Net als de Europese Unie erkent Nederland Israëls soevereiniteit in de bezette Palestijnse gebieden niet.

Lodewijk Asscher

In bezette gebieden elders in de wereld, zoals in de door Marokko bezette Westelijke Sahara en in Noord-Cyprus, zijn uitkeringsgerechtigden wel gekort. De uitkeringsgerechtigden in de door Israël bezette gebieden zijn zelfs ten opzichte van AOW’ers in Nederland bevoordeeld. Omdat het belastingverdrag in bezet gebied niet geldt, betaalt de SVB de belasting voor de betrokkenen. Daardoor krijgen ze netto een hoger bedrag dan AOW’ers in Nederland. Hiervoor is geen rechtsgrond aanwezig, onthulde NRC.

De NRC-onthullingen hebben in politiek Den Haag opzien gebaard en voor ontzetting gezorgd. GroenLinks, PvdA, SP, D66 en VVD kondigden aan vragen over de kwestie te stellen aan minister Asscher. Het is een ernstig feit dat een minister zijn ambtenaren die hem waarschuwden negeert en een onafhankelijke uitvoeringsinstantie als de SVB onder druk zet om de wet te overtreden.

Minister Asscher die de strijd tegen discriminatie in zijn portefeuille heeft, haalt zich door deze maatregel (waar overigens ook premier Rutte en ex-minister Timmermans in gekend waren) het verwijt op de hals te discrimineren. In NRC viel gisteren te lezen:

“Nederlandse Marokkanen zijn woedend, woedend over het meten met twee maten.” Dat schrijven Marokkaans-Nederlandse organisaties in een reactie.

AOW-gerechtigden in door Israël bezet gebied ontvangen al jaren een te hoge uitkering. Nederland respecteert niet de verdragen als het gaat om Israël en de bezette gebieden, en wel als het gaat om Marokko en de Westelijke Sahara. Sinds 2013 is minister Asscher bezig uitkeringen van Marokkaanse migranten te verlagen of af te schaffen.

Lees verder:

Asscher liet wet overtreden voor AOW’ers in bezet gebied, NRC Handelsblad, 19 juni 2016
Wat gaat er mis als we gewoon blijven betalen? NRC Handelsblad, 19 juni 2016

Kamer wil uitleg van Asscher over hoge AOW in bezet gebied, NRC Handelsblad, 19 juni 2016

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy