Ban Ki-Moon 28 juni 2016

Ban Ki-Moon veroordeelt Israëls blokkade van Gaza

Blokkade van Gaza is collectieve straf waarvoor Israël zich moet verantwoorden.’

Volgens VN secretaris-generaal Ban Ki-moon is de Israëlische blokkade van Gaza een collectieve straf waarvoor verantwoording zal moeten worden afgelegd. Ban Ki-moon, die Gaza vandaag kort bezocht, riep Israël op de afsluiting van Gaza te beëindigen. ‘De VN is solidair met de inwoners van Gaza die, aldus de VN secretaris-generaal, in enorm moeilijke omstandigheden moeten leven’.

Ban Ki-moon bleek goed op de hoogte van die omstandigheden. ‘De inwoners van Gaza, op korte afstand van de hi-tech parken in Israël, moeten overleven met minder dan twaalf uur elektriciteit per dag. Zo’n 70 procent van de bevolking overleeft door humanitaire hulp en meer dan de helft van de jeugd in Gaza heeft geen baan of uitzicht op een beter leven’. Die toestand mag, volgens Ban Ki-moon, ‘niet voortduren, want dat voedt woede en wanhoop’. ‘De situatie leidt er toe dat het gevaar van een nieuwe geweldsescalatie toeneemt. Zo’n escalatie kan alleen maar kan leiden tot nog grotere ellende voor de bevolking in Gaza.’

Ban Ki-moon, die tijdens zijn ambtstermijn vier maal Gaza heeft bezocht, riep op

de onaanvaardbare problemen waarmee de bevolking van Gaza te maken heeft, openlijk te benoemen: de vernedering door de bezetting en de afsluitingen, maar ook de verdeeldheid tussen de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

De VN secretaris-generaal riep de Palestijnen op hun onderlinge conflicten bij te leggen en bekritiseerde impliciet Hamas: ‘Palestina is één, en totdat Gaza en de Westoever verenigd zijn onder één democratische en legitieme Palestijnse regering, gebaseerd op de beginselen van de rechtstaat en van de PLO, zijn de vooruitzichten voor Gaza’s volledige wederopbouw beperkt. De verantwoordelijkheid om de verzoening te doen slagen ligt bij de Palestijnse leiders.’

Ban-Ki-Moon

Eerder in de week had Ban in Jeruzalem een ontmoeting met de Israëlische president Reuven Rivlin. Hij herinnerde eraan dat haast vijftig jaar bezetting een verwoestende impact heeft op de levens van de Palestijnen. De langdurige bezetting heeft het geloof in een vreedzame oplossing van het conflict ondermijnd. Ban herinnerde er fijntjes aan dat de bezetting van de Palestijnse gebieden Israël geen veiligheid heeft gebracht.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy