En dat zijn 39 en 40 12 juli 2017 Lees meer over

Bezettingstroepen schieten twee Palestijnse jongeren dood

Bij een inval in het grote Palestijnse vluchtelingenkamp bij Jenin hebben Israëlische bezettingstroepen in de vroege ochtend twee jonge Palestijnen gedood, die op een motorfiets het kamp binnenreden.

De gedode jongens Aws Salamah (17) en Sa’ad Salah (20).

Tot dusver stierven dit jaar veertig Palestijnen door geweld van Israëlische militairen, kolonisten en burgers.

Tientallen zwaarbewapende Israëlische militairen vielen woensdagochtend in alle vroegte het vluchtelingenkamp op de bezette Westelijke Jordaanoever binnen. Jenin staat onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit, maar dat weerhoudt Israël er niet van geregeld invallen te doen. Terwijl de militairen hun voertuigen in het kamp parkeerden en begonnen met het omsingelen en doorzoeken van huizen, verzamelden zich tientallen Palestijnse jongeren die de militairen met stenen bekogelden. Daarop openden de militairen het vuur.

De gedode jongens Aws Salamah (17) en Sa’ad Salah (20).

Volgens het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR), dat per plaatse onderzoek instelde en met ooggetuigen sprak, schoten militairen aan de rand van het kamp twee jonge Palestijnen dood die niet bij het stenengooien betrokken waren, maar op een motorfiets het kamp binnenreden. De slachtoffers zijn de 20-jarige Sa’ad Nasir ’Abd al-Fattah Salah, die in het hoofd en de borst werd geschoten, en de 17-jarige Aws Muhammad Yusif Salamah, die met een schotwond naar een ziekenhuis werd overgebracht en op de operatietafel stierf. Twee andere Palestijnen werden volgens Israëlische en Palestijnse media met schotwonden in het ziekenhuis opgenomen.

Beroep op VN: bied burgers bescherming

Het PCHR veroordeelt de aanval van de Israëlische militairen in de scherpst mogelijke bewoordingen, en doet een dringend beroep op de Verenigde Naties om Palestijnse bugers tegen het geweld van de bezettende mogendheid te beschermen. Ook roept de organisatie de landen die de Conventies van Genève hebben ondertekend op hun verplichtingen na te komen en Israëlische (oorlogs)misdaden niet langer door de vingers te zien. Het is de onwil van de internationale gemeenschap om Israël ter verantwoording te roepen die de Israëlische politieke en militaire leiders ruim baan geeft buitenproportioneel geweld tegen burgers te blijven gebruiken, stelt de mensenrechtenorganisatie.

Zoals gebruikelijk gaf het Israëlische leger een sterk afwijkende verklaring voor de gebeurtenissen tijdens de ‘operatie’ in het kamp. Volgens een woordvoerder werden de militairen door meerdere Palestijnen beschoten en door anderen met brandbommen en explosieven bekogeld. Daarop zagen de militairen zich volgens de verklaring gedwongen het vuur op de ‘aanvallers’ te openen. Ondanks het beschreven zware Palestijnse geweld tegen de militairen raakte aan Israëlische zijde merkwaardig genoeg niemand gewond.

Tientallen Palestijnen opgepakt

Sa’ad Salah en Aws Salamah zijn de 39e en 40e Palestijn die dit jaar door Israëlisch geweld het leven verliezen. Persbureau Ma’an meldt dat Salah een vader nalaat die in het verleden door Israëlische kogels invalide raakte, terwijl een van zijn twee broers in Israël in de gevangenis zit.

Ook elders op de Westoever deden bezettingstroepen woensdagochtend gewelddadige invallen. Daarbij zijn volgens de Times of Israel 21 Palestijnen opgepakt op verdenking van het gooien van stenen naar bezettingstroepen en deelname aan ‘gewelddadige protesten’. Drie Palestijnen zouden zijn gearresteerd omdat zij lid zijn van Hamas. In de nacht van maandag op woensdag pakte het leger bij invallen om dezelfde redenen al 15 Palestijnen op.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy