#ViennaVisitApartheid 21 januari 2022 Lees meer over

ELSC roept op tot steun voor BDS-activist in Weense rechtszaak

In Oostenrijk is een lid van de BDS-beweging door de gemeente Wenen voor de rechter gedaagd. De zaak staat voor een grotere realiteit waarin pleitbezorgers voor Palestijnse rechten de mond wordt gesnoerd. Het European Legal Support Center (ELSC) roept op tot actie.

De BDS-beweging in Oostenrijk ligt structureel onder vuur van de autoriteiten, die alles in het werk stellen om personen en organisaties die opkomen voor Palestijnse rechten het zwijgen op te leggen.

De kwestie draait om een bericht dat op 29 augustus 2021 door de Oostenrijkse BDS-beweging (BDS-Austria) op sociale media werd geplaatst. BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties, vreedzame middelen waarmee de Palestijnse civil society zich verzet tegen de Israëlische onderdrukking. Uit solidariteit met de Palestijnen is de internationale BDS-beweging gegroeid. Die is inmiddels een factor van belang en wordt daarom fel bestreden. Zo ook in Oostenrijk.

Het door BDS-Austria verzonden bericht bevatte een foto van de bekende ‘Visit Apartheid’-poster, geplakt over een reclame van de gemeente, waarvan alleen nog de tekst Soziales Wien te lezen was. Aan het bericht werd het logo van de gemeente Wenen toegevoegd, samen met de kop ’Visit Apartheid – Free Palestine’ en een cynisch bijschrift:

We are pleased that the City of Vienna also takes note of apartheid and publicly states it.

In november spande de gemeente Wenen hierom een rechtszaak aan tegen één van de leden van BDS-Austria. Volgens de gemeente roept de BDS-beweging op tot haat tegen Israëli’s. Bij het publiekelijk associëren van Wenen met BDS zou daarom sprake zijn van smaad of laster. Dit temeer daar de beschrijving van de situatie in Israël/Palestina als ‘apartheid’ schade zou aanrichten aan de Weense reputatie. Aldus de gemeente.

Groter belang

De zaak is van groot belang omdat hij exemplarisch is voor de gerichte onderdrukking van personen en organisaties die opkomen voor de rechten van de Palestijnen. Wenen bedient zich daarbij van een anti-BDS-resolutie en de beruchte ‘IHRA-definitie van antisemitisme’. Daar bovenop heeft de gemeente een zogenoemde Strategic Lawsuit Against Public Participation (SLAPP) aangespannen – een juridisch paardenmiddel om burgers mee uit het publieke debat te schrappen.

Het in Amsterdam gevestigde European Legal Support Center (ELSC) steunt de BDS-activist bij zijn juridische verweer. Daarvan maakt ook een expert legal opinion deel uit, opgesteld door vier vooraanstaande wetenschappers en juristen over de onverenigbaar-heid van de anti-BDS-resolutie met standaarden op het gebied van de mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

Oproep tot actie

Campagnebeeld.

ELSC verzet zich tegen de Weense aanval op democratische waarden en fundamentele burgerrechten. Het roept op tot actie om de gemeente Wenen te dwingen zowel de aanklacht tegen de BDS-activist als de anti-BDS-resolutie in te trekken. Dit vóór de rechtszitting, die is voorzien voor 28 januari. Haast is dus geboden. Wat kun je doen:

  • Steun de actie en teken de petitie.
  • Promoot de actie op sociale media met gebruik van de hashtag #ViennaVisitApartheid en de afbeelding van de ‘Visit Apartheid’-poster.
  • Maak indien mogelijk een bijdrage over ter bestrijding van de juridische kosten van de activist, die kunnen oplopen tot 35 duizend euro.

The Rights Forum benadrukt het belang van deze zaak voor Nederland en ons omringende landen als Duitsland. Overal worden onder druk van pro-Israëlische lobbyorganisaties en politieke partijen beperkende maatregelen nagestreefd. De rode lijn die ELSC in Wenen trekt gaat ons dus allemaal aan.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy