Fototentoonstelling 21 juli 2023

Occupied Lives

Fototentoonstelling over Palestijnse bedoeïenenfamilies in de door Israël bezette Jordaanvallei. Te zien van 2 tot 30 augustus in de Nijmeegse bibliotheek Mariënburg.

Van 2 tot en met 30 augustus is in de Nijmeegse openbare bibliotheek Mariënburg een fototentoonstelling te bezoeken van Palestijnse bedoeïenenfamilies in de door Israël bezette Jordaanvallei. Twaalf foto’s tonen de families in hun woonomgeving en gaan vergezeld van korte Engelstalige teksten waarin zij vertellen over hun leven.

De families werden tijdens de Nakba – de verdrijving van circa 750 duizend Palestijnen door zionistische milities en het Israëlische leger in 1947–1949 – verjaagd uit de Naqab-woestijn (Negev) in het huidige Israël, hun traditionele habitat. Hun vlucht leidde hen naar de Westelijke Jordaanoever, waar zij zich vestigden in de Jordaanvallei.

Ook daar sloeg het noodlot toe toen Israël in juni 1967 het restant van historisch Palestina – de Westelijke Jordaanoever inclusief Oost-Jeruzalem, en de Gazastrook – bezette. Intussen leven de families 56 jaar onder Israëlische bezetting en moeten zij toezien hoe hun land wordt afgenomen, gekoloniseerd en geëxploiteerd door Israël.

De verhalen van de families zijn illustratief voor het lot van de Palestijnse bedoeïenen in Israël/Palestina. Zowel in Israël als bezet Palestina staan zij bloot aan geweld van het Israëlische leger en bendes Joodse kolonisten, bedoeld om hen permanent te verdrijven. Die grimmige actualiteit geeft de tentoonstelling een extra dimensie.

Adres | Bibliotheek Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen

Openingstijden | Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.00–18.00 uur; donderdag 9.00–21.00 uur; zaterdag 9.00–17.00 uur

Toegang is gratis; catalogus à drie euro

Zie ook de documentaire Sumoud of lees over literatuur en reizen

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy