Twee staten 2 augustus 2017 Lees meer over

China vraagt wereld om steun voor vredesplan

China heeft een plan gelanceerd dat moet leiden tot vrede tussen Palestijnen en Israëli’s. Het Chinese initiatief maakt het gebrek aan daadkracht van de EU pijnlijk duidelijk.

Presidenten bijeen in Beijing: Mahmud Abbas en Xi Jinping.

China’s ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft maandag een vierpuntenplan gelanceerd dat de voorwaarden bevat voor een onderhandelde vrede tussen Palestijnen en Israëli’s. De vier punten moeten leiden tot een tweestaten­oplossing, en houden het volgende in:

  • Uitgangspunt is de tweestaten­oplossing op basis van de grenzen van 1967, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad van de nieuwe Palestijnse staat.
  • Hoofdpunten die op het pad naar vrede gerealiseerd moeten worden: gemeen­schappelijke en duurzame veiligheid; direct einde aan de bouw van Israëlische kolonies (‘nederzettingen’); maatregelen om geweld tegen burgers te voorkomen; snelle hervatting van vredesbesprekingen.
  • Daarnaast moet coördinatie plaatsvinden van internationale, vredesbevorderende initiatieven die zijn gericht op participatie van Israëii’s en Palestijnen.
  • Tenslotte dient vrede te worden gestimuleerd door ontwikkelings­projecten en onderlinge samenwerking tussen Israëli’s en Palestijnen.

De VN-ambassadeur kondigde aan dat China van plan is nog dit jaar een werkgroep te installeren van Israëlische en Palestijnse ‘vredesactivisten’, om te profiteren van hun kennis en ervaring bij het vinden van een oplossing van de ‘Palestijnse kwestie’.

Urgent politiek perspectief

China vraagt de internationale gemeenschap het voorstel te steunen, niet alleen om alsnog een tweestaten­oplossing te realiseren, maar ook om de toenemende verwijdering tussen Palestijnen en Israëli’s een halt toe te roepen. Het ontbreken van een politiek perspectief biedt ruimte voor verdere escalatie, en laat de regie aan de hardliners. China beoogt dat vacuüm op te vullen.

De Chinese betrokkenheid bij de Palestijnse kwestie – mede gestoeld op economische en geopolitieke belangen – tekende zich in april al af tijdens een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van China en Palestina. De Palestijnse president Abbas zou tijdens zijn recente bezoek aan Beijing door zijn ambtgenoot Xi Jinping over het Chinese plan zijn geïnformeerd.

Het Chinese voorstel benadrukt de irrelevantie van de EU en de VS. Na het aantreden van Trump in het Witte Huis werd van de EU een leidende rol verwacht, culminerend in een doortastend vredes­initiatief. Die rol is uitgebleven.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy