Minnie Mouse 2 november 2018 Lees meer over

Het CIDI ziet ze vliegen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maakt melding van een in een Minnie Mouse-ballon verstopte bom, aangetroffen op het plein van een Israëlische kleuterschool. Het blijkt een staaltje nepnieuws uit de keuken van de Israël-lobby.

In deze Minnie Mouse-ballon zat volgens het CIDI ‘een bom’ verstopt.

Schreven we donderdag hoe voormalig CIDI-medewerker Cnaan Liphshiz een vlieger met een hakenkruis uit zijn duim zoog om een vliegerproject van Nederlandse kunstenaars verdacht te maken, diezelfde dag liet ook het CIDI zelf een ballonnetje op. De organisatie pimpte een in Israël aangetroffen explosief op tot een bom, afkomstig uit Gaza en verstopt in een Minnie Mouse-ballon ‘om kinderen te lokken’.

Van ‘verdacht object’ tot ‘bom’

Het explosief dat op het plein van de kindergarten werd gevonden.

Israëlische media meldden donderdagochtend in enkele zinnen dat op het plein van een ‘kindergarten’ (kleuterschool of crèche) in Zuid-Israël een ‘verdacht object’ was aangetroffen. The Times of Israel schreef later dat het om ‘een explosief’ ging, dat volgens lokale beambten mogelijk met een ballon vanuit Gaza was aangevoerd. Een foto die ook op andere nieuwssites verscheen toont een voorwerp dat aan een fors stuk vuurwerk doet denken, bij de lont vastgehouden door een van de beambten. Een ballon is nergens te zien.

Bij deze wat speculatieve berichtgeving bleef het, en het nieuws ebde snel weg. Maar het CIDI pikte het op en maakte er een eigen verhaal van. Volgens de organisatie lagen er op het plein ballonnen met een ‘bom’ eraan. Op een foto die het CIDI publiceerde ontbreekt die bom, maar is aan ballonnen geen gebrek. Aan een tros van twintig kleurige exemplaren bungelde volgens het CIDI de bom, verstopt in een Minnie Mouse-ballon, ‘om kinderen te lokken’. Letterlijk schrijft de organisatie:

Een foto van de ballonnen en de bom zoals aangetroffen bij een kleuterschool in Israel. Het explosief was verstopt in een Minnie Mouse om zo kinderen te lokken. Het oplaten van vliegers en ballonnen met bommen en molotovcocktails vanuit Gaza gaat onverminderd door.

Christelijk-zionistische inspiratie

De ervaring leert dat als er op het schoolplein werkelijk een in een Disney-ballon verstopte bom was gevonden, de Israëlische media daar groot aandacht aan zouden hebben besteed. Zonder twijfel hadden zij dan ook de door het CIDI gepubliceerde foto getoond.

Wat aan die foto direct opvalt is niet alleen het ontbreken van de genoemde bom, maar ook dat de ballonnen op een uitgedroogde zandbodem liggen waarin sporen van autobanden te zien zijn. Niet direct het plein van een kleuterschool.

Onduidelijk is waar het CIDI de foto vandaan heeft, want bronvermelding ontbreekt. Maar er blijkt nog een tweede organisatie te zijn die de foto en het bijbehorende verhaal publiceerde: de Britse afdeling van Christians United for Israel (CUFI), een organisatie uit de hoek van het hardcore christelijk zionisme. De Amerikaanse moederorganisatie, opgericht en geleid door de – zacht gezegd – omstreden John Hagee, is volgens Wikipedia de grootste ‘pro-Israël’-organisatie in de Verenigde Staten. CUFI lijkt de ‘nieuwsbron’ van het CIDI-verhaal.

Lobbywood

Juist de afgelopen dagen besteedden wij aandacht aan het verspreiden van nepnieuws door de zogenoemde Israël-lobby. Donderdag beschreven we hoe journalist Cnaan Liphshiz, oud-medewerker van het CIDI, een vlieger met een hakenkruis verzon om een groep kunstenaars en hun vliegerproject in Vlissingen verdacht te maken. Een dag eerder stonden we uitvoerig stil bij de lasterlijke praktijken van NGO Monitor, een prominente lobby-organisatie met nauwe banden met de Israëlische regering. En enkele weken geleden analyseerden we een artikel in het Nieuw Israëlietisch Weekblad, waarin The Rights Forum antisemitische en terroristische sympathieën kreeg aangewreven.

Het zwartmaken van Palestijnse en internationale ‘tegenstanders’ is, bij gebrek aan argumenten, de beproefde werkwijze van de Lobby. Het internationale apparaat dat met zijn permanente stroom insinuaties en nepnieuws iedere oppositie tegen de Israëlische bezetting probeert de kop in te drukken, wordt ook aangeduid met de treffende term Lobbywood. Met zijn Minnie Mouse-act toont het CIDI zich eens te meer een trouw vertegenwoordiger van dit gezelschap.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy