Palestijnse en internationale organisaties zijn bezig een zogeheten ‘diplomatiek humanitair konvooi’ te organiseren dat de Israëlische hulp-blokkade van Gaza moet doorbreken en de hongersnood moet stoppen.
De organisaties roepen diplomatieke missies en ministers op naar de Rafah-grensovergang te komen om te forceren dat de hulp, die daar al maanden aan de grens staat te wachten, Gaza in kan. De mobilisatie moet begin juni tot actie leiden.
Het initiatief komt van onder andere Law for Palestine, The Palestine Independent Commission for Human Rights, The Palestinian Center for Human Rights en het Al Mezan Center for Human Rights. Inmiddels hebben tientallen organisaties, waaronder The Rights Forum, zich aangesloten om de druk te vergroten op diplomaten en politici om zich aan te sluiten.
Israël blokkeert sinds 2 maart alle humanitaire hulp naar Gaza. De moedwillige hongersnood die zo is gecreëerd, eist inmiddels vele levens, waaronder die van kinderen. De organisaties vinden dat de internationale gemeenschap onmiddellijk en resoluut moet handelen en zijn morele en juridische verantwoordelijkheid moet nemen. Ze roepen staten op diplomaten van het hoogste niveau af te vaardigen om de trucks met voedsel en andere humanitaire hup die aan de grens staan te wachten, te vergezellen de Gazastrook in.
De initiatiefnemers realiseren zich dat nogal wat staten medeplichtig zijn aan de onmenselijke situatie in Gaza, en doen daarom nadrukkelijk ook een beroep op individuele diplomaten, parlementariërs en ministers om zich op persoonlijke titel bij het konvooi aan te sluiten.
Vorige week stelde minister Veldkamp voor het eerst dat de humanitaire blokkade van Gaza in strijd is met het internationaal recht en eiste hij van de EU een onderzoek. Een initiatief dat op korte termijn geen enkel effect zal hebben.
Het is nog niet duidelijk of Nederland zich aangesproken voelt, en of er individuele diplomaten of parlementariërs – van ministers in het huidige kabinet hoeven we sowieso niets te verwachten – zijn die zich willen aansluiten. Allicht komt daar op dinsdag 13 mei meer duidelijkheid over: ‘s avonds staat een plenair Tweede Kamerdebat gepland (17.00 – 23.00 uur) over de situatie in het Midden-Oosten.
Plant een Olijfboom zal aanwezig zijn voor de Tweede Kamer om Kamerleden en regering op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen om de georkestreerde hongersnood te stoppen.