En dat zijn 53 t/m 55 28 juli 2017 Lees meer over

Drie Palestijnen gedood; vraagtekens bij ‘aanval met mes’

In de Gazastrook en op de bezette Westelijke Jordaanoever schoten Israëlische troepen vanmiddag twee jonge Palestijnen dood. Volgens het Israëlische leger zou een van hen met een mes een aanval op militairen hebben willen uitvoeren. In een ziekenhuis in Ramallah bezweek een 25-jarige Palestijn aan zijn verwondingen, na eerder deze week in het hoofd te zijn geschoten.

De ID-kaart van de vanmiddag gedode Abdullah Taqatqa.

Vrijdagmiddag schoten Israëlische militairen op de bezette Westelijke Jordaanoever de 24-jarige Abdullah Ali Mahmud Taqatqa uit Bethlehem dood, meldt persbureau Ma’an. Dat gebeurde bij de zogeheten Gush Etzion Junction, het kruispunt waar de toegangsweg naar het grote ‘nederzettingenblok’ Gush Etzion (‘Etzion-blok’) begint. Volgens een Israëlische legerwoordvoerder zou Taqatqa met een mes in de hand op een groep zwaarbewapende Israëlische militairen zijn toegehold. Die openden daarop het vuur op hem.

Een ooggetuige vertelde Ma’an echter dat Taqatqa twintig meter van de militairen verwijderd was toen hij beschoten werd. Hij zou het kruispunt lopend hebben gepasseerd in de richting van Bethlehem en geen wapen in de hand hebben gehad. Een militair zou de neergeschoten Taqatqa nog minstens vijf kogels in het lichaam hebben geschoten.

In de Gazastrook schoten Israëlische militairen vanmiddag de 16-jarige Abd al-Rahman Abu Hamaysa dood. Dat gebeurde bij rellen langs de grens met Gaza, meldt de Times of Israel. Nadere informatie ontbreekt vooralsnog.

In een ziekenhuis in Ramallah overleed de 25-jarige Muhammad Fathi Kan’an. Hij werd afgelopen maandag tijdens rellen in zijn woonplaats Hizma op de Westoever door een Israëlische militair in het hoofd geschoten en in kritieke conditie overgebracht naar het ziekenhuis in Ramallah. Daar stierf hij donderdagavond.

Met de dood van Kan’an, Abu Hamaysa en Taqatqa komt het aantal in 2017 door Israëlisch geweld omgekomen Palestijnen op 55. Op de Westelijke Jordaanoever vielen vanmiddag ook tientallen Palestijnse gewonden bij demonstraties tegen het afgrendelen van de Oude Stad van Oost-Jeruzalem door de Israëlische autoriteiten; opnieuw werd het Palestijnse mannen jonger dan vijftig jaar onmogelijk gemaakt het vrijdaggebed in de Al-Aqsa-moskee bij te wonen. Minstens twee van de gewonden zouden met scherpe munitie zijn neergeschoren.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy