Wapenhandel 23 september 2017 Lees meer over

Duitse wapenfabrikant staakt verkoop aan Israël

Wapenfabrikant Heckler & Koch levert geen wapens meer aan Israël en een aantal andere landen. Het ‘dodelijkste bedrijf van Duitsland’ heeft in stilte een ‘ethisch’ verkoopbeleid ingevoerd.

De G3 is een klassiek paradepaardje van Heckler & Koch, dat nog altijd in alle conflictgebieden ter wereld wordt gebruikt. Wereldwijd zijn zeker 15 miljoen van de geweren in omloop.

Wapenfabrikant Heckler & Koch levert geen wapens meer aan Israël en een aantal andere landen. Het ‘dodelijkste bedrijf van Duitsland’ heeft in stilte een ‘ethisch’ verkoopbeleid ingevoerd.

Heckler & Koch staakt de verkoop van wapens aan landen in oorlogsgebieden en landen die corrupt of ondemocratisch zijn. Naast Israël worden onder meer Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije, India, Maleisië, Indonesië, Brazilië, Mexico en alle Afrikaanse landen van wapenverkopen uitgesloten.

De grote wapenfabrikant, die bekendstaat als ‘Duitslands dodelijkste bedrijf’ en wereldwijd wapens levert aan onder andere politie- en veiligheidsdiensten, heeft het nieuwe exportbeleid in stilte ingevoerd. Noch in de hoogdravende uitgangspunten van directie en bestuur, noch in de ethische code van het bedrijf wordt de exportbeperking vermeld.

De stap tekende zich af na een aandeelhoudersvergadering in een hotelletje in het plaatsje Sulz am Neckar, waar de bedrijfstop half augustus kritische aandeelhouders ontving – veelal vredesactivisten die een enkel aandeel bezitten. Onder hen was Jürgen Grässlin van ‘Aktion Aufschrei – Stoppt den Waffenhandel!’ (Actie Schreeuw – Stop de Wapenhandel!), die The Guardian vertelde dat hij zijn oren nauwelijks kon geloven. Grässlin en de zijnen voeren al dertig jaar verbeten strijd tegen het bedrijf.

De afgelopen jaren is Heckler & Koch meermalen beschuldigd van illegale levering van in totaal vele duizenden aanvalsgeweren en andere wapens aan regimes die corrupt zijn of de mensenrechten schenden. Naar schatting zijn sinds de oprichting van de firma in 1949 ruim twee miljoen mensen gedood met door Heckler & Koch geleverd schiettuig. De bekendste onder hen was Osama bin Laden, die in 2011 door Amerikaanse special forces werd gedood.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy