Gaza 15 mei 2017 Lees meer over

En dat is 22: Israëlische marine doodt Palestijnse visser

Voor de kust van Gaza is een 23-jarige Palestijnse visser neergeschoten door Israëlische militairen. De 22e Palestijn die dit jaar als gevolg van Israëlisch geweld is omgekomen.

Voor de kust van Gaza is een 23-jarige Palestijnse visser neergeschoten door Israëlische militairen. Hij stierf korte tijd later in een ziekenhuis. De visser is de 22e Palestijn die dit jaar als gevolg van Israëlisch geweld is omgekomen.

Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zou de visser buiten de door Israël vastgestelde visserijzone hebben gevaren. Hij zou waarschuwingsschoten, gelost vanaf een Israëlisch marinevaartuig, hebben genegeerd. Daarop werd hij in de borst geschoten. Dat meldt het Palestijnse persbureau Ma’an.

Muhammed Majid Bakr, de gedode visser

Als onderdeel van de blokkade van de Gazastrook legt Israël de Palestijnse scheepvaart op de Middellandse Zee drastische beperkingen op. Palestijnse vaartuigen mogen niet buiten een door Israël ingestelde zone komen. De breedte daarvan fluctueert, al naar gelang Israëls luimen, van drie tot negen zeemijl. De Israëlische marine opent regelmatig het vuur op vissers die zich in de buurt van de grens zouden hebben opgehouden.

In de voorafgaande nacht pakten Israëlische militairen op zee nog eens zes Palestijnse vissers op en namen ze twee vissersboten in beslag. De reden daarvoor is onbekend. Volgens de in de Gazastrook gevestigde mensenrechtenorganisatie Al-Mezan zijn sinds begin 2017 al 14 vissers opgepakt, vijf vissersboten in beslag genomen en zes vissers neergeschoten, van wie er twee stierven. In totaal kwamen in 2017 tot dusver 22 Palestijnen om als gevolg van Israëlisch geweld.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy