Westoever 20 mei 2017 Lees meer over

En dat is 23: Israëlische kolonist schiet Palestijn dood

Israëlische kolonist opent vuur op Palestijnse demonstranten. Zelfverdediging, beweert hij. En daar komt hij mee weg.

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is een 23-jarige Palestijn doodgeschoten door een Israëlische kolonist. De Israëlische autoriteiten stellen geen onderzoek in naar de schietpartij, wel naar een klacht van de schutter tegen Palestijnse demonstranten die zouden hebben geprobeerd hem ‘te lynchen’. De gedode man is de 23e Palestijn die dit jaar als gevolg van Israëlisch geweld is omgekomen.

De gedode man is Muataz Hussein Hilal Bani Shamsa, afkomstig uit het dorp Beita in de omgeving van Nablus. Hij nam donderdag deel aan een demonstratie in de plaats Huwara, eveneens in de buurt van Nablus, uit solidariteit met de Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen. Een passerende Israëlische kolonist sprong uit zijn auto en schoot de 23-jarige demonstrant in het hoofd, meldt het persbureau Ma’an. Ook schoot hij een fotograaf van het persbureau AP in de arm.

Toedracht

Muataz Hussein Hilal Bani Shamsa, de gedode Palestijn.

Volgens een verklaring van het Israëlische leger zouden sommige van de tweehonderd demonstranten stenen hebben gegooid naar passerende auto’s. Israëlische militairen zouden daarop hebben geprobeerd de demonstranten met traangas te verspreiden. De passerende kolonist, een sociaal werker en vader van acht kinderen uit de illegale nederzetting Itamar, verklaarde dat ook zijn auto met stenen was bekogeld, dat de demonstranten zijn voorruit ingooiden en probeerden hem te lynchen. Daarop zou hij uit zelfverdediging zijn wapen hebben gepakt, zijn uitgestapt en in de lucht hebben geschoten. Hij zou pas gericht hebben geschoten toen zijn aanvallers niet op de waarschuwingsschoten reageerden.

Beeldmateriaal dat door de organisatie Rabbis for Human Rights beschikbaar is gesteld aan het webzine +972 vertelt een ander verhaal. Te zien is hoe het verkeer door de hoofdstraat van Huwara kruipt, tegen de stroom demonstranten in die deels op de rijbaan lopen. De auto van de kolonist stopt en wordt omringd door enkele demonstranten. Dan geeft de kolonist plotseling gas, rijdt drie demonstranten omver en wordt vervolgens tot stoppen gedwongen omdat een juist arriverende ambulance de rijbaan blokkeert. Pas op dat moment gaan demonstranten zijn auto met stenen en stokken te lijf. De daaropvolgende schietpartij is niet goed te zien. Volgens ooggetuigen opende de kolonist in het wilde weg het vuur op de demonstranten.

Onderzoek

Bij monde van de Speciale Coördinator voor het Midden-Oosten Vredesproces dringen de Verenigde Naties aan op een grondig onderzoek. Ook persbureau AP vraagt daarom. Het Israëlische dagblad Haaretz meldt dat inderdaad een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld, alleen niet naar de schietpartij, maar naar een klacht van de schutter tegen de Palestijnen die zouden hebben geprobeerd hem ‘te lynchen’. In de nacht na de schietpartij werden een Palestijnse demonstrant en de bestuurder van de ambulance die de rijbaan blokkeerde gearresteerd. De ambulance werd in beslag genomen, net als een bus die was gebruikt om demonstranten te vervoeren.

Ook het wapenbezit van de kolonist is blijkbaar geen reden voor onderzoek. Waar Palestijnen die een keukenmes of schaar tevoorschijn halen het risico lopen ter plekke door Israëlische militairen of politiemensen te worden gedood, lopen kolonisten ongestoord met vuurwapens rond. Een dag eerder opende een kolonist elders op de Westoever het vuur op een groep Palestijnse demonstranten. Daarbij raakte een 19-jarige Palestijn gewond. Zowel de schutter als de Palestijn werden aangehouden. De schutter kwam al snel op vrije voeten; hij zou uit zelfverdediging hebben gehandeld nadat de Palestijn stenen naar zijn auto gooide.

Kolonist viert feest

Een Israëlische kolonist vond de dood van de 23-jarige Bani Shamsa in Huwara reden voor een feestje. Op video is te zien hoe de man snoepgoed uitdeelt aan passerende Israëlische automobilisten om de dood van de Palestijn te vieren. Ook een groepje Palestijnse kinderen krijgt snoep aangeboden met de woorden:

‘Jullie wilden Marwan Barghouti (leider van de circa 1500 Palestijnse hongerstakers in Israëlische gevangenissen) steunen, en wij hebben vandaag een Palestijnse vandaal gedood. Ik trakteer op lekkers om dat te vieren. Ik wil het Israëlische volk feliciteren met de dood van de vandaal.’

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy