DAM 18 May 2021
Klik hier voor Nederlandse versie

The Rights Forum presenteert het Palestijns Muziekfestival

Van 18 tot en met 22 mei vindt in Rotterdam het Eurovisie Songfestival plaats. Israël behoort zoals gebruikelijk tot de deelnemers, Palestina niet. Palestijnse muziek is in Nederland relatief onbekend. Daarom laten we u tot en met 22 mei dagelijks een nummer van een Palestijnse artiest of groep horen. Vandaag deel 3 van de serie: DAM.

Hiphop in Palestina? Jazeker. Het Palestijnse hiphop-collectief DAM (‘Eeuwig’) werd eind jaren negentig opgericht in de Israëlische stad Lod (Al-Lydda), een van de vele steden waaruit tijdens de Nakba van 1948 het overgrote deel van de Palestijnse bevolking werd verjaagd.

In zijn muziek stelt de band gevoelige thema’s en taboes aan de kaak. Onderdrukking, de Israëlische bezetting van Palestijns gebied, racisme, armoede, drugsgebruik en vrouwenrechten zijn terugkerende onderwerpen, die in scherpe teksten worden aangekaart. De muziek is een kruisbestuiving tussen Palestijnse rap, Arabische melodieën en van origine Amerikaanse hiphop.

In het nummer Emta Njawzak Yamma (When will you get married?), afkomstig van het in 2019 verschenen album Ben Haana Wa Maana, bezingt DAM de sociale druk om te moeten trouwen. Ik vind zelf wel een partner, is de boodschap van de band. ‘Respecteer mijn besluit, mijn vrijheid en mijn geliefde.’

Hoezeer DAM verbonden is met de Palestijnse gemeenschap bleek uit de oproep van de band op 13 mei jl. aan de internationale gemeenschap: ‘Stuur een VN-vredesmacht om de inheemse Palestijnse gemeenschap in Israël te beschermen tegen door de staat gesanctioneerd racistisch geweld, etnische zuivering en pogroms.’ De oproep werd gedaan namens de Palestijnse bevolking van Lod, en volgde op aanvallen van Joodse Israëli’s, beschermd door de politie, op Palestijnen in een groot aantal Israëlische steden. Diezelfde dag stelde de Palestijnse journalist Rami Younes, ook afkomstig uit Lod, de situatie in de stad in perspectief in een artikel waarin hij ook de beelden toont van zijn harde aanvaring met een presentator van de publieke Israëlische publieke televisiezender KAN – een even onthutsende als veelzeggende gebeurtenis.

DAM doet een beroep op alle muzikanten, kunstenaars en ‘mensen met een geweten’ om de roep om bescherming kracht bij te zetten. De band wijst op de beroemde uitspraak van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu – ‘If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor’ – en voegt daaraan toe: ‘Blijf niet “neutraal”. Overwin je angst en sta aan de goede kant van de geschiedenis.’

© 2007 - 2024 The Rights Forum