Shadi Zaqtan 17 May 2021
Klik hier voor Nederlandse versie

The Rights Forum presenteert het Palestijns Muziekfestival

Van 18 tot en met 22 mei vindt in Rotterdam het Eurovisie Songfestival plaats. Israël behoort zoals gebruikelijk tot de deelnemers, Palestina niet. Palestijnse muziek is in Nederland relatief onbekend. Daarom laten we u tot en met 22 mei dagelijks een nummer van een Palestijnse artiest of groep horen. Vandaag deel 2 van de serie: Shadi Zaqtan.

Shadi Zaqtan

Componist, gitarist en zanger Shadi Zaqtan is een zoon van Palestijnse vluchtelingen en groeide op in de diaspora. Hij woonde in Syrië, Libanon, Jordanië, Tunesië en Egypte alvorens in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever ‘thuis te komen’. Tegenwoordig woont hij in Berlijn.

‘Ik ben een verhalenverteller met een gitaar’, zegt hij over zichzelf. ‘Mijn inspiratie is het dagelijks leven in Palestina, onze problemen en strijd, onze hoop en onze dromen om een gewoon leven te kunnen leiden, het leven waar ieder mens recht op heeft. Ik probeer te vertellen wat je niet in het nieuws ziet over het leven van Palestijnen.’

Zowel zijn vader als zijn grootvader waren dichter, en wellicht daarom dat Zaqtans werk uitgesproken poëtisch is. Het ingetogen nummer Watan (Vaderland) is afkomstig van het album Singing at the Checkpoint uit 2013. Hij droeg het album op aan de bewoners van het vluchtelingenkamp Qalandiya bij het gelijknamige, beruchte Israëlische checkpoint op de Westelijke Jordaanoever. Hoofdrolspeler in de bijbehorende clip is de asgrauwe Afscheidingsmuur die Israël op de Westoever bouwde.

In een interview met Mondiaal Nieuws vertelde Zaqtan in 2017 hoe hij probeert ‘over de muur te stappen’. ‘We mogen niet in de val trappen ons te verliezen in de fysieke beperking die de bezetting ons oplegt, maar moeten proberen haar mentaal te overwinnen. Alleen dan ben je vrij, niet op de grond, maar in je hart en in je geest.’

© 2007 - 2022 The Rights Forum