Songfestival 7 mei 2024 Lees meer over

Palestina, douze points!

Van 7 tot en met 11 mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats. Israël behoort zoals gebruikelijk tot de deelnemers, Palestina nog altijd niet. Daarom laten we het nummer ‘Deira’ van de Palestijnse artiesten Saint Levant en MC Abdul horen, onder het motto: Palestina, douze points!

Deira was de naam van het hotel dat de vader van rapper Saint Levant, een architect, ontwierp en in het jaar 2000 samen met zijn moeder liet bouwen aan de kust van Gaza. Het hotel haalde in juli 2014 de wereldpers toen vier neefjes van de Palestijnse familie Bakr, negen tot elf jaar oud, met twee Israëlische raketsalvo’s werden gedood terwijl zij voor de deur op het strand aan het spelen waren. Eind november 2023 bombardeerde Israël het hotel – er bleef niets van over.

Saint Levant, werkelijke naam Marwan Abdelhamid, werd in oktober 2000 in Jeruzalem geboren, kort voordat het gezin naar Gaza verhuisde. Zijn vader is Palestijn, zijn moeder Algerijnse. Na de korte strijd tussen Fatah en Hamas in Gaza in 2007 verhuisde hij naar de Jordaanse hoofdstad Amman. In 2022 behaalde hij zijn bachelordiploma internationale betrekkingen aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara.

Alvorens in 2020 de artiestennaam Saint Levant aan te nemen, bracht Abdelhamid nummers uit onder zijn eigen naam. Zijn muziek en teksten zijn gewijd aan de kwestie-Palestina. Datzelfde geldt voor de politieke video’s die hij sinds 2020 op sociale media plaatste. ‘Alles wat ik doe is gericht en gebaseerd op de Palestijnse zaak en strijd’, zei hij vorig jaar in een interview.

Op Deira is een tweede Palestijnse rapper te horen, de inmiddels 15-jarige Abd al-Rahman al-Shantti, alias MC Abdul. In 2021 wijdden wij in onze serie over het ‘Palestijns Muziekfestival’ een lang artikel aan dit natuurtalent uit Gaza. Hij had juist zijn nummer Gaza Palestine op internet gezet, een door hemzelf geschreven Engelse tekst op muziek van de Amerikaanse rapper Eminem. Het leverde hem op 12-jarige leeftijd wereldwijd publiciteit op.

Abdul verliet Gaza in september 2023, een maand voor de wrede aanval van Hamas op Zuid-Israël en het nog aanzienlijk wredere offensief van Israël in de Gazastrook. Meerdere van zijn familieleden, vrienden en buurtgenoten werden sindsdien door Israëlische militairen gedood, vertelt hij in een interview ter gelegenheid van het verschijnen van Deira. ‘Dit nummer is voor ons volk, voor Palestina’, zegt hij. ‘Ik zal me altijd blijven uitspreken en de Palestijnse cultuur blijven vertegenwoordigen.’

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy