Movies that Matter 23 maart 2018 Lees meer over

Film ‘Naila and the Uprising’ belicht rol van Palestijnse vrouwen in Eerste Intifada

De komende vier dagen wordt in het kader van het Movies that Matter Festival in Den Haag de film ‘Naila and the Uprising’ vertoond. De film belicht de centrale rol van vrouwen als de Palestijnse verzetsleidster en feministe Naila Ayesh in de Eerste Intifada.

Beeld uit de film ‘Naila and the Uprising’.

Het is weinig bekend dat Palestijnse vrouwen een belangrijke rol speelden in de Eerste Intifada, de volksopstand tegen de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden die in december 1987 uitbrak. De documentaire film Naila and the Uprising belicht die rol aan de hand van het verhaal van activiste en feministe Naila Ayesh. De film wordt op 24, 25, 26 en 27 maart vertoond in het hoofdprogramma over internationale mensenrechtenactivisten van het Movies that Matter Festival in Den Haag. Naila Ayesh is bij de voorstellingen aanwezig en beantwoordt vragen van het publiek.

Inhoud

Naila Ayesh was acht jaar toen in juni 1967 de Zesdaagse Oorlog uitbrak. Daarin werd het huis van haar familie vernietigd. Die gebeurtenis legde bij Ayesh de kiem voor verzet tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza, die inmiddels ruim vijftig jaar duurt.

Twintig jaar later speelden zij en andere Palestijnse vrouwen een centrale rol in de spontane volksopstand die bekendstaat als de Eerste Intifada. Mede omdat veel mannen in een Israëlische gevangenis zaten of verbannen of gedood waren, waren het vrouwen die de strategie van verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid bedachten en de leiding namen. ‘Vrijheid wordt niet bereikt door bang te zijn en thuis te blijven zitten’, zegt ze daarover in de film.

Ayesh betaalde een hoge prijs voor haar verzet. Ze werd twee keer gevangengezet. De eerste keer was ze zwanger en kreeg ze geen medische verzorging, waardoor ze haar kind verloor. Tijdens de tweede gevangenschap koos ze ervoor haar jonge zoon gedurende zes maanden bij zich te houden in de gevangenis.

Na de oprichting van de Palestijnse Autoriteit, als uitvloeisel van de Oslo-akkoorden (1993), werden vrouwen teruggedrongen naar het tweede plan. ‘Vrouwen werden door alle partijen teleurgesteld’, zegt Ayesh nu. ‘De linkse partijen zeggen op papier prima dingen over gelijkwaardigheid van vrouwen. Maar in de realiteit is die nergens te bekennen.’ Daarom zet Ayesh zich onvermoeibaar in voor de bevordering van vrouwenrechten en vrouwelijk leiderschap.

Programma

Naila Ayesh en producente Jen Marlowe zijn bij de voorstellingen aanwezig en beantwoorden vragen van het publiek.

  • Zaterdag 24 maart, 14.45 uur, Filmhuis Den Haag
  • Zondag 25 maart, 18.30 uur, Filmhuis Den Haag
  • Maandag 26 maart, 16.45 uur, Filmhuis Den Haag
  • Dinsdag 27 maart, 16.45 uur, Theater aan het Spui, Den Haag

Kaarten voor de voorstellingen zijn online en telefonisch (070 365 6030, Filmhuis Den Haag) verkrijgbaar.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy