Groen licht voor 176 woningen voor kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem

Israëlische autoriteiten verstrekken bouwvergunningen voor uitbreiding van de illegale kolonie Nof Zion in de Palestijnse wijk Jabal al-Mukabbar.

De illegale Israëlische kolonie Nof Zion in bezet Oost-Jeruzalem.

De gemeentelijke autoriteiten van Jeruzalem hebben vandaag vergunningen afgegeven voor de bouw van 176 woningen in de illegale Israëlische ‘nederzetting’ (kolonie) Nof Zion in bezet Oost-Jeruzalem. Nof Zion telt momenteel 91 woningen en is gesitueerd in de Palestijnse wijk Jabal al-Mukabbar, die zo’n 14 duizend inwoners telt.

Met de uitbreiding groeit Nof Zion uit tot de grootste nederzetting in een Palestijnse wijk van Oost-Jeruzalem. Momenteel is dat Ma’ale Zeitim met tweehonderd woningen, schrijft de Israëlische krant Haaretz. Zoals meerdere Israëlische kolonies in Oost-Jeruzalem is de bouw van Ma’ale Zeitim grotendeels gefinancierd door de vorig jaar gestorven Amerikaanse zakenman Irving Moskowitz. In de plannen van de Israëlische autoriteiten is een verdere uitbreiding van Nof Zion tot 480 woningen voorzien.

Buitenlandse financiering

De vandaag afgegeven vergunningen zijn volgens Haaretz aangevraagd door het bedrijf Shmini, dat eigendom is van een aantal buitenlandse bedrijven die zijn geregistreerd in Australië, de Verenigde Staten en de Kaaimaneilanden. De Israëlische supermarktbaron Rami Levy bezit 15 procent van de aandelen, maar de drijvende kracht achter het bedrijf is volgens het Israëlische Peace Now de Australische zakenman Kevin Bermeister, een van de oprichters van Skype.

Net als Moskowitz is Bermeister al jaren steun en toeverlaat van de extremistische kolonistenbeweging. In 2011 verwierven activisten van deze beweging met zijn financiële steun het land waarop de uitbreiding van Nof Zion van 91 tot 480 woningen was voorzien. De eerdere ontwikkelaar, het bedrijf Digal Investments and Holdings, stond op het punt de grond te verkopen aan de Amerikaans-Palestijnse zakenman Bashar al-Masri, die er Palestijnen wilde huisvesten. Dankzij Bermeister kwam de grond in handen van wat Haaretz noemt ‘rechtse activisten’ van de kolonistenbeweging.

Greater Jerusalem Plan

Een volgende grote stap in de kolonisering van Oost-Jeruzalem staat aanstaande zondag op het programma, meldt opnieuw Haaretz (€). Dan neemt een ministeriële commissie een besluit over het zogeheten ‘Greater Jerusalem Plan’, waarmee 19 illegale ‘nederzettingen’ met gezamenlijk circa 150 duizend inwoners bij de gemeente Jeruzalem worden gevoegd, terwijl een aantal verpauperde Palestijnse wijken van Jeruzalem wordt afgestoten. De verwachting is dat de commissie instemt en de Knesset (het Israëlische parlement) zich op korte termijn over het plan buigt.

Met het plan wil Israël een joodse bevolkingsmeerderheid in bezet Palestijns Oost-Jeruzalem creëren. Volgens een van de initiatiefnemers, minister Yisrael Katz (Likud), is het plan bedoeld om ‘de Arabische [Palestijnse] greep op Jeruzalem te verzwakken’ en ‘Jeruzalems status als eeuwige hoofdstad van de bevolking van Israël te verankeren’, aldus Haaretz.

De Israëlische kolonisering van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever is door de internationale gemeenschap veelvuldig veroordeeld als een ernstige schending van het internationaal recht en bindende VN-resoluties. Onlangs riepen secretataris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties en de Speciale VN-Coördinator voor het Vredesproces Nickolay Mladenov de internationale gemeenschap op niet passief toe te blijven kijken, maar in actie te komen.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy