Kolonisering 13 november 2017 Lees meer over

Groen licht voor 240 woningen voor kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem

De autoriteiten van Jeruzalem hebben bouwvergunningen verstrekt voor 240 woningen voor Israëlische kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem.

De illegale Israëlische kolonie Ramat Shlomo in Oost-Jeruzalem.

De vergunningen zijn bestemd voor negentig woningen in Gilo en 150 in Ramat Shlomo, twee illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in Oost-Jeruzalem. Met de uitbreiding van de kolonies schendt Israël opnieuw het internationaal recht en bindende VN-resoluties, die bepalen dat de kolonisering van bezet gebied verboden is. Volgens het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof is het koloniseren van bezet gebied een oorlogsmisdaad.

Eind oktober gaven dezelfde autoriteiten groen licht voor de bouw van 176 woningen voor Israëli’s in de illegale kolonie Nof Zion, gelegen in het hart van de Palestijnse wijk Jabal al-Mukabbar in Oost-Jeruzalem. Met de illegale uitbreiding van de kolonies wil Israël een joodse bevolkingsmeerderheid in het bezette Palestijnse stadsdeel creëren.

Ook vergunningen voor 44 woningen voor Palestijnen

De autoriteiten zouden ook vergunningen hebben verstrekt voor de bouw van 44 woningen voor Palestijnen in Bayt Hanina, een wijk in Oost-Jeruzalem waar zich ook Israëlische kolonisten hebben gevestigd. Dat zou een unicum zijn: voor Palestijnen in Jeruzalem is het vrijwel onmogelijk een bouwvergunning te krijgen.

Veel Palestijnen zagen zich daarom in de loop der jaren gedwongen zonder vergunning te bouwen, al hangen hen permanent hoge boetes en sloopverordeningen boven het hoofd. Naar schatting twintigduizend huizen zijn zonder vergunning gebouwd.

Afgelopen zaterdag nog zag een Palestijnse inwoner van de wijk Silwan zich gedwongen zijn eigen woning te slopen. De gemeente had hem laten weten dat zijn zonder vergunning gebouwde woning zou worden afgebroken, en dat hij zich een forse boete zou kunnen besparen door dat zelf te doen.

Het komt veel vaker voor dat Palestijnen in arren moede overgaan tot het slopen van hun eigen huizen. Doen ze dat niet, dan komt de gemeente in actie. Enkele weken geleden nog sloopte de gemeente drie Palestijnse woningen in Oost-Jeruzalem, waaronder twee in Silwan en één in Bayt Hanina.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.

Tineke Lodders Politica

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy