BDS 4 september 2017 Lees meer over

Grote Canadese vakbond sluit zich aan bij BDS-beweging

De grote Canadese vakbond Unifor heeft zich aan de zijde van de BDS-beweging geschaard. De bond gaat maatregelen in de sfeer van boycots, desinvesteringen en sancties nemen tegen ‘sectoren van de Israëlische economie en samenleving die profiteren van de voortgaande bezetting van de Palestijnse gebieden’.

Teken aan de wand.

De bond nam een resolutie van die strekking aan op zijn jaarlijkse conventie. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz onder verwijzing naar een bericht in The Canadian Jewish News. Met ruim 310 duizend leden is Unifor de grootste Canadese vakbond in de particuliere sector.

De bond verwijst in de resolutie naar de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in 2004, waarin Israël wordt gemaand zijn illegale kolonisering van Palestijns gebied te staken en het internationaal recht te respecteren. De bond stelt dat Israël ondanks tal van waarschuwingen de kolonies (‘nederzettingen’) blijft uitbreiden en daarmee een onmiskenbaar obstakel voor vrede in stand houdt, een proces dat bovendien gepaard gaat met het slopen van Palestijnse huizen en schendingen van mensenrechten.

De bond wil dit onrecht ‘niet langer door de vingers zien’ en zal daarom maatregelen in de sfeer van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) nemen tegen ‘sectoren van de Israëlische economie en samenleving die profiteren van de voortgaande bezetting van de Palestijnse gebieden’. Dat zal de bond volhouden tot Israël zijn koloniale beleid volledig staakt en vredesbesprekingen met de Palestijnen begint met als doel tot een ‘levensvatbare en waarlijk soevereine Palestijnse staat’ te komen:

Unifor will support such a form of BDS until such time as Israel implements a permanent ban on further settlement construction in the Occupied Palestinian Territories, and enters into good faith negotiations with representatives of the Palestinian people for the purpose of establishing a viable, contiguous and truly sovereign Palestinian state.

In de resolutie levert Unifor verder scherpe kritiek op de landelijke Conservatieve Partij en de Liberale Partij voor hun steun aan een motie waarin sympathisanten van de BDS-beweging vorig jaar werden beschuldigd van ‘het demoniseren en delegitimeren van de Staat Israël’.

Zoals gebruikelijk werd de vakbond van diverse kanten zwartgemaakt vanwege zijn standpunt. Het Friends of Simon Wiesenthal Center for Holocaust Studies en het Centre for Israel and Jewish Affairs stelden in scherpe aanvallen dat de BDS-beweging ‘antisemitisch’ is. Bestuursvoorzetter Shimon Koffler Fogel van laatstgenoemde organisatie stelde:

It is appalling that Unifor has allowed itself to be drawn into the anti-Semitic, divisive and counter-productive BDS campaign against Israel. The resolution that passed last week at Unifor’s Canadian Council is misguided and shameful, and it suggests that Unifor has a complete lack of understanding of the complexities of the Israeli-Palestinian conflict.

Enkele maanden geleden besloot de Noorse Federatie van Vakbonden (LO) op dezelfde gronden als Unifor tot een algehele boycot van Israël. De vraag is wanneer de Nederlandse vakbonden zich aansluiten bij hun Noorse en Canadese collega’s.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.

Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy