Jeruzalem 25 december 2017 Lees meer over

Guatemala volgt Trump en verplaatst ambassade naar Jeruzalem

Guatemala kondigt verhuizing ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem aan. Van erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad is nog geen sprake.

President Jimmy Morales van Guatemala.

De verplaatsing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem werd door president Jimmy Morales aangekondigd op zijn Facebook-pagina. Morales refereert aan een gesprek met de Israëlische premier Netanyahu en stelt dat hij opdracht heeft gegeven de verhuizing voor te bereiden. Hij vermeldt ook de goede relatie tussen beide landen.

Guatemala volgt hiermee de Verenigde Staten (VS). Op 6 december kondigde president Donald Trump aan Jeruzalem als Israëls hoofdstad te erkennen en de Amerikaanse ambassade naar de stad te verhuizen. Op de Facebook-pagina van Morales wordt niets gezegd over erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad.

Guatemala was afgelopen week een van de negen landen die tegen een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) stemden waarin Trumps besluit werd veroordeeld. De overige tegenstemmers waren de VS, Israël, Honduras, de Marshall-eilanden, Micronesië, Nauru, Palau en Togo. De resolutie kreeg steun van 128 landen, waaronder Nederland.

Voorafgaand aan de stemming dreigde president Trump de Amerikaanse steun in te zullen trekken aan landen die tegen de resolutie zouden stemmen. Guatemala is economisch in hoge mate op de VS aangewezen.

In navolging van Turkije zou Maleisië intussen overwegen een ambassade te openen in Palestijns Oost-Jeruzalem en het stadsdeel te erkennen als hoofdstad van Palestina. Onlangs erkende de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, waar Maleisië lid van is, Oost-Jeruzalem al als hoofdstad van Palestina.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy