Bestuurslid en vriend 2 augustus 2018

Henri Veldhuis overleden

Geschokt en intens verdrietig vernamen we deze week het nieuws van het plotselinge overlijden van Henri Veldhuis (63). Henri overleed maandag 30 juli aan een hartaanval tijdens een wandelvakantie in Engeland. Met hem verliest The Rights Forum een toegewijd bestuurslid en een loyale vriend.

Vanaf de oprichting in 2009 was Henri bij The Rights Forum betrokken. We gedenken hem als een bekwaam penningmeester en betrokken, gedreven bestuurslid. Bovenal gedenken we hem als een goede vriend, wijs en open, enthousiast en gezegend met een fijn gevoel voor humor, een vriend die altijd klaar stond met raad en daad, ook op het persoonlijke vlak.

Henri was protestants predikant in Culemborg. Hij was niet alleen theoloog maar ook afgestudeerd filosoof en hij had een intense belangstelling voor kwesties van recht en onrecht. Het onrecht dat het Palestijnse volk wordt aangedaan, greep hem zeer aan. Hij kwam op voor het recht van Palestijnen en Israëli’s om vreedzaam en gelijkwaardig naast en met elkaar te leven. In discussies was hij precies, principieel en analytisch: scherp in het doorprikken van drogredenen, constructief in het vinden van oplossingen.

Het is voor ons moeilijk te bevatten dat hij er niet meer is. Hij heeft in Nederland veel betekend voor de verdedigers van een rechtvaardige vrede in Israël/Palestina. Henri was van heel grote betekenis voor The Rights Forum. We lezen op Facebook – een van de plekken waar Henri graag z’n stem liet horen – dat voor hem een olijfboom geplant zal worden in Palestina, we lezen ook de vele reacties van Palestijnen in Nederland die dankbaar zijn omdat hij een pleitbezorger was van de Palestijnse zaak, omdat hij hen een stem gaf…

Het tekent Henri’s veelzijdigheid.

Voor The Rights Forum was Henri medestander, meedenker en steunpilaar. Hij was ook meer dan 25 jaar dominee van de Barbarakerk in Culemborg: een toegewijde pastor en tegelijkertijd kritisch op zijn eigen PKN en andere kerken in Nederland, over hun kop-in-het-zand mentaliteit als het om Israël/Palestina gaat. Waarom zwijgen de kerken over bezetting en onderdrukking? Henri kon er niet over uit.

We zullen je vreselijk missen, Henri.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy