‘Beestachtig’. Die term biedt een valide omschrijving voor het Israëlische beleid van onderdrukking en dehumanisering van de Palestijnse bevolking in bezet gebied. Checkpoints spelen daarin een belangrijke rol.
Het Palestijnse nieuwsmedium Ma’an News Agency publiceerde een fotoreportage die de wantoestanden in beeld brengt rond de Israëlische ‘checkpoints’. Checkpoints vormen een van de meest zichtbare facetten van het apartheidsregime dat Israël heeft ingesteld op de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Ze zijn bedoeld om de lokale Palestijnse bevolking te controleren en dehumaniseren.
Op de Westoever heeft Israël circa honderd permanente checkpoints ingericht, naast honderden ‘flying checkpoints’ – tijdelijke versperringen die ad hoc worden opgeworpen. Volgens de VN waren eind 2016 op de Westoever 472 Israëlische checkpoints, ‘roadblocks’ en andere ‘obstakels’ in bedrijf. Samen met een stelsel aan gebiedsverboden en een exclusief voor joodse kolonisten aangelegd netwerk van wegen heeft Israël de bewegingsvrijheid van de lokale Palestijnse bevolking volledig aan banden gelegd.
De fotoserie werd op 24 november gemaakt bij checkpoint 300, gelegen in bezet Palestina tussen de steden Bethlehem en Jeruzalem. Dagelijks passeren hier honderden, soms duizenden Palestijnen op weg naar hun werk of familie. De dagelijkse wachttijd bedraagt één tot meerdere uren – reden waarom al voor dag en dauw in de rij wordt aangesloten. ‘s Winters daalt de temperatuur er tot onder het vriespunt.
Veel Palestijnen die het checkpoint passeren werken als goedkope arbeidskrachten in Israël. Zij worden daartoe gedwongen omdat de Palestijnse economie onder de Israëlische bezetting is verpulverd. Israël stelt alles in het werk om de Palestijnse bevolking het leven letterlijk onmogelijk te maken in de hoop dat de Palestijnen hun land ‘vrijwillig’ zullen verlaten.
De organisatie Action Aid publiceerde in juni een korte video over checkpoint 300. In dezelfde maand brachten NRC-redacteur Derk Walters en fotograaf Dirk-Jan Visser de documentaire The Holy Road uit, die de wurgende Israëlische bezetting in al haar facetten in beeld brengt.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica