Boycot 25 oktober 2017 Lees meer over

India’s grootste boerenorganisatie sluit zich aan bij BDS-beweging

De 16 miljoen leden tellende All India Peasants Union heeft zich aangesloten bij de internationale BDS-beweging. De organisatie keert zich tegen de groeiende macht van Israëlische bedrijven in India. 

Postzegel met de tekst ‘India in Solidarity with the Palestinian People’, uitgegeven door de Indiase regering in 1981.

De 16 miljoen leden tellende All India Peasants Union heeft zich aangesloten bij de internationale BDS-beweging. De organisatie keert zich tegen de groeiende macht van Israëlische bedrijven in India.

India’s grootste belangenorganisatie voor de bewoners van het uitgestrekte platteland, de All India Peasants Union (All India Kisan Sabha, AIKS), heeft zich aangesloten bij de internationale BDS-beweging. De organisatie roept haar 16 miljoen leden specifiek op tot verzet tegen Israëlische bedrijven die zich inkopen in de Indiase landbouwsector. 

BDS in India

Met haar besluit schaart de AIKS zich achter de zogeheten Palestijnse ‘BDS-oproep’ uit 2005. Daarmee riepen 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties de internationale gemeenschap op om Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) te dwingen tot respect voor de rechten van de Palestijnen. De BDS-beweging is geïnspireerd op de voormalige Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging. 

De AIKS zal zich voor BDS-doeleinden inzetten uit solidariteit met de onderdrukte Palestijnse bevolking, maar keert zich ook tegen de toenemende invloed van Israëlische bedrijven op de Indiase landbouwsector. Niet alleen hebben overnames door dergelijke bedrijven funeste gevolgen voor de Indiase boeren, ook komen de door Israël in India ontplooide activiteiten en behaalde winsten ten goede aan de onderdrukking van de Palestijnen.

Israëlische invloed

De AIKS werd opgericht in 1936 en speelde een belangrijke rol in de mobilisatie van India’s plattelandsbevolking in het geweldloze verzet tegen de Britse kolonisator. Dat verzet leidde in 1947 tot India’s onafhankelijkheid. India kent vanwege het gemeenschappelijke anti-koloniale verzet een lange geschiedenis van solidariteit met de Palestijnen.

Daarin kwam verandering door de in 2001 door de VS uitgeroepen ‘Oorlog tegen Terreur’ en het bijbehorende anti-islamitische sentiment. In India leidde dat tot de opkomst van nationalistische hindoepartijen die aansluiting zochten bij Israël en zijn narratief, en tot een ongekende bewapeningshonger die gestild werd door de Israëlische wapenindustrie. 

Die ontwikkelingen hadden gevolgen voor de Indiase bevolking, zeker op het immense platteland. Zo werden de Israëlische wapens in verschillende delen van het land, waaronder islamitisch Kashmir, ook ingezet tegen de eigen bevolking. Een ander gevolg was de komst van Israëlische bedrijven, gericht op overnames in de Indiase landbouwsector. 

De liberalisering van die sector, en het profiteren daarvan door vermogende bedrijven, heeft in India tot rampspoed onder de plattelandsbevolking geleid – variërend van een massale schuldenlast tot een golf van zelfmoorden. De AIKS gaat voorop in het verzet tegen deze ontwikkeling. De organisatie telt 16 miljoen leden. 

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy