In interviews etaleren Israëli’s diepgeworteld racisme

Een reportage van Telesur belicht het racisme en de gevoelens van superioriteit onder de Israëlische bevolking. Voor de lokale Palestijnse bevolking is geen plaats. Ongegeneerd wordt gepleit voor verdrijving of massamoord.

Uit New York afkomstige Israëli’s worden geïnterviewd in de reportage van Telesur.

Afgelopen week publiceerde de Zuid-Amerikaanse nieuwsorganisatie Telesur een reportage, gebaseerd op interviews met Israëlische burgers (ook op YouTube). De geïnterviewden spreken over de bezetting en kolonisering van Palestina en over hun houding ten opzichte van de Palestijnen in het algemeen. In de video komt ook de Israëlische mensenrechtenactivist Ronnie Barkan aan het woord.

Tolerantie? Bommentapijt!

De interviews vonden plaats op het in Jeruzalem gelegen Zion Square, door de Israëlische regering omgedoopt in ‘Plein van de Tolerantie’. In het straatbeeld is de lokale Palestijnse bevolking echter pijnlijk onzichtbaar. Wel prominent aanwezig is een opmerkelijk groot aantal Noord-Amerikanen.

De geïnterviewden hebben gemeen dat zij de bezetting en kolonisering van Palestina gerechtvaardigd vinden op grond van hun joodse religie. Sommigen stellen dat de Palestijnen 1400 jaar geleden (anderen hebben het over tweeduizend jaar) hun voorouders hebben verdreven, en dat de huidige situatie een kwestie van ‘goddelijke rechtvaardigheid’ is.

Hoe ongepast de term ‘Plein van de Tolerantie’ is blijkt uit de oplossingen die de geïnterviewden in gedachten hebben voor de bevolking die onder Israëlische bezetting leeft. Die oplossingen variëren van blijvend overheersen tot verdrijven, uitmoorden en onder een bommentapijt bedelven. De Palestijnen worden daarbij steevast aangeduid als ‘Arabs’, een term die in Israël breed wordt gebruikt om hun rechteloosheid en vervangbaarheid te onderstrepen.

Racisme en superioriteit

De reportage biedt een ongekuiste blik op het in Israël op grote schaal aanwezige racisme, en op de daaraan ten grondslag liggende denkbeelden van Israëlische (velen verkiezen ‘joodse’) superioriteit. In 2016 wees een door het Amerikaanse Pew Research Center gehouden onderzoek op vergelijkbare tendenzen. Bijna de helft van de Israëli’s was toen van mening dat de Palestijnen uit Israël verwijderd moeten worden, en 79 procent vond dat joden een voorkeursbehandeling verdienen ten opzichte van de lokale Palestijnse bevolking.

De minachting voor en haat tegen de Palestijnen wordt door Israëlische politici fanatiek aangewakkerd. Eind juli dreigde de Israëlische minister Hanegbi de Palestijnen met ‘een derde Nakba’. Minister Shaked van Justitie riep in 2014 op tot genocide op de Palestijnen – het leverde haar op Facebook een kleine vijfduizend likes op. In het Israëlische parlement komen dit soort oproepen frequent voor. Deze zomer riep Oren Hazan, parlementariër namens regeringspartij Likud, op tot executie en verdrijving van Palestijnen.

 

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy