Ultieme provocatie 19 september 2017 Lees meer over

Israël aan de wereld: ‘Palestina is van ons’

Volgende week komt in bezet Palestina het voltallige Israëlische establishment samen om de Israëlische heerschappij over dat land te bekrachtigen. Een extremere provocatie van de Palestijnen en de internationale gemeenschap is amper denkbaar.

Provocatie: de Palestijnse Ibrahimi-moskee in Al-Khalil (Hebron) wordt aangelicht met de vlag van de bezetter.

Volgende week komt in bezet Palestina het voltallige Israëlische establishment samen om de Israëlische heerschappij over dat land te bekrachtigen. Een extremere provocatie van de Palestijnen en de internationale gemeenschap is amper denkbaar.

Op woensdag 27 september presenteert Israël de ultieme provocatie aan het adres van de Palestijnen en de internationale gemeenschap. Op die dag zullen vierduizend prominente Israëli’s samenkomen in de op Palestijns land gebouwde, en dus illegale Israëlische kolonie Gush Etzion. Hun boodschap: dit land behoort ons toe en we blijven hier voorgoed.

Koloniaal project

Tot de aangekondigde aanwezigen behoren president Rivlin, premier Netanyahu en zijn ministers, leden van het parlement, de legertop, rechters, kolonistenleiders en vele andere prominenten, die zullen worden vermaakt door een keur aan Israëlische artiesten. Het volledige establishment van de Staat Israël zal die dag tegenover de wereld onderstrepen dat Israël het land is waarvoor het al zo lang wordt gehouden: een koloniaal project in uitvoering.

De organisatie van de door de regering gefinancierde bijeenkomst – de eerste in een serie – is in handen van het zogenoemde Hasbara Center, dat onder leiding staat van de extremistische ministers Regev (Cultuur en Sport) en Bennett (Onderwijs). Aanleiding is de viering van vijftig jaar kolonisatie van Palestina en de Syrische Golan-hoogvlakte. Minister Regev:

Fifty years ago, we returned to Judea, Samaria, the Jordan Valley and the Golan. We returned home to our ancestral lands, and we are here to stay for all of eternity.

Gevolgen

De Israëlische stunt komt neer op een oorlogsverklaring aan de Palestijnen. Op niet mis te verstane wijze maakt Israël hen duidelijk dat zij hun land voorgoed kwijt zijn – en dat zij zich schrap dienen te zetten voor het vervolg. Dit is wat het zich decennia voortslepende ‘Midden-Oosten Vredesproces’ (MOVP) hen heeft gebracht.

Voor de internationale gemeenschap is de Israëlische stap een extreme provocatie. Juist deze maand kondigde de EU tegen alle logica in een ‘nieuwe impuls’ aan voor de tweestatenoplossing. Dat initiatief wordt volgende week in Gush Etzion door de Israëli’s op feestelijke wijze ten grave gedragen.

Steun ons / Samen kunnen we een rechtvaardige uitkomst van de kwestie-Palestina/Israël afdwingen. U kunt onze activiteiten versterken of ons werk financieel ondersteunen.

Ik koester een diepgewortelde hoop op vrede in het midden-oosten met gerechtigheid als basis.

Doekle Terpstra
Bestuurder

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy