Bij het opblazen van een tunnel door het Israëlische leger kwamen maandag zeven Palestijnen om. De explosie roept vragen op over de Israëlische intenties.
Bij het opblazen van een tunnel door het Israëlische leger kwamen maandag zeventien Palestijnen om. De explosie roept vragen op over de Israëlische intenties.
Zeventien Palestijnen zijn maandag omgekomen toen Israëlische troepen een tunnel opbliezen die vanuit de plaats Khan Yunis in de Gazastrook doorliep tot Israëlisch grondgebied. Onder de doden zijn hooggeplaatste leden van de organisatie Islamitische Jihad en leden van Hamas. Het aantal in 2017 door Israëlisch geweld omgekomen Palestijnen komt hiermee op 77. Twaalf Palestijnen raakten gewond.
Volgens berichtgeving door Palestijnse en Israëlische media besloot Israël de tunnel, die aan Israëlische zijde geen uitgang had, op te blazen om ‘operationele redenen’. Zowel minister van Defensie Lieberman als de woordvoerders van het Israëlische leger verklaarden dat de tunnel geen gevaar voor Israël opleverde. Van het feit dat zich belangrijke leden van Islamitische Jihad in de tunnel bevonden zou Israël niet op de hoogte zijn geweest.
Het opblazen van de tunnel zou volgens Israël door middel van een ‘gecontroleerde explosie’ hebben plaatsgevonden. Palestijnse getuigen spreken echter van meerdere ontploffingen en wijzen op de Israëlische vliegtuigen die op dat moment overvlogen. Dat zou wijzen op een bombardement.
Naar verluidt vielen sommige doden en gewonden ten gevolge van een poging om direct na de explosies hulp te bieden. Vermoedelijk kwamen zij door verstikking om het leven. Van Palestijnse zijde werd gesteld dat de tunnel gevuld was met een dodelijk gas.
Waarnemers plaatsen vraagtekens bij het moment van de Israëlische actie in het licht van de toenadering tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit. Een reactie van Hamas op het opblazen van de tunnel zou die toenadering onder druk kunnen zetten.
De tunnels die vanuit Gaza naar Egypte en Israël worden gegraven zijn een gevolg van de blokkade van de Gazastrook, waar twee miljoen Palestijnse burgers al tien jaar opgesloten worden gehouden onder mensonwaardige omstandigheden. Het ontbreekt er aan onder meer drinkwater, brandstof en elektriciteit. De Verenigde Naties hebben eerder gewaarschuwd dat de Gazastrook op het punt staat onbewoonbaar te worden.
Via de tunnels worden primaire levensbehoeften en bouwmaterialen binnengebracht, en naar verluidt ook wapens. Daarnaast zouden ze dienen voor het ontvoeren van Israëlische militairen met als doel die te ruilen voor Palestijnen die door Israël worden vastgehouden.
Het probleem is allang niet meer de bezetting. Het probleem is het gedogen ervan.
Ramsey Nasr Schrijver / dichter / acteur