Kolonisering 25 juli 2016

Israël breidt illegale neder­zettingen uit, ondanks protesten

Israël kondigt 770 nieuwe woningen aan; VN en Palestijnen protesteren.

Het heuvelgebied ten zuiden van Jeruzalem dat nu volgebouwd dreigt te worden

De internationale gemeenschap mag protesteren wat het wil, maar het Palestijns gebied ten zuiden van Jeruzalem wordt in rap tempo gekoloniseerd. Er wordt al gewerkt aan nieuwe wegen en andere infrastructuur en er zijn nu ook plannen voor 770 nieuwe wooneenheden in Gilo, goedgekeurd door het District Planning en Bouw Comité van Jeruzalem.

Die woningen komen op bezet Palestijns gebied tussen Bethlehem en Jeruzalem, vlakbij het Palestijnse dorp Beit Jala. Het besluit werd maandag sterk veroordeeld door de VN Speciale Coördinator voor het Vredesproces in het Midden-Oosten Nickolay Mladenov. PLO secretaris-generaal Saeb Erekat noemde de plannen “onderdeel van Israëls politieke besluit door te gaan met de illegale bezetting en de mogelijkheden voor een twee-staten oplossing te begraven”.

De Israëlische bouwplannen doen vragen rijzen over Israëls bedoelingen op lange termijn, aldus Mladenov. “Daar komt dan nog eens bij dat sommige Israëlische ministers verklaren dat er nooit een Palestijnse staat mag komen en dat de Westelijke Jordaanoever in zijn geheel dient te worden geannexeerd.”

Het heuvelgebied ten zuiden van Jeruzalem dat nu volgebouwd dreigt te worden

De VN-functionaris wees er nogmaals op aan dat nederzettingen illegaal zijn volgens het internationaal recht. “Doorgaan op de huidige manier betekent dat de één-staat realiteit van voortdurende bezetting en conflict steeds dieper wordt verankerd en dat valt niet te rijmen met de nationale aspiraties van beide volkeren”.

Mladenov herinnerde eraan dat het besluit Gilo uit te breiden drie weken komt na de oproep aan Israël van de Verenigde Staten, Rusland, de EU en de VN (als leden van het Midden Oosten Kwartet) om op te houden met de politiek van het bouwen en uitbreiden van nederzettingen.

Die oproep is inderdaad gedaan (meermalen trouwens) en PLO-functionaris Erekat nam maandag de gelegenheid te baat de internationale gemeenschap op te roepen te laten zien dat het haar echt menens is. Erekat zei dat de Palestijnse Autoriteit, met hulp van de Arabische landen, aanstuurt op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die Israël verbiedt de nederzettingen verder uit te breiden.

De woningen in het nieuwe deel van Gilo zijn vlakbij het Cremisan-klooster gepland, befaamd om zijn wijn en olijfolie. De scheidingsmuur in het gebied, waar nog steeds aan wordt gebouwd, zou ten oosten van de nederzetting komen te liggen, zodat het gebied de facto wordt geannexeerd. De muur zal de landerijen van Cremisan door midden snijden zodat de wijngaarden worden gescheiden van het klooster.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy