De Israëlische regering vernoemt een nog te bouwen treinstation in bezet Oost-Jeruzalem naar de Amerikaanse president Trump. Met de aanleg van het station schendt Israël eens temeer het internationaal recht.
‘Donald John Trump, Westelijke Muur.’ Dat wordt de naam van een ondergronds treinstation dat de Israëlische regering wil laten aanleggen in bezet Oost-Jeruzalem. Het station geeft toegang tot de Westelijke Muur (Klaagmuur), die voor religieuze joden als heiligste der heilige geldt. Een passende plek voor een eerbetoon aan de Amerikaanse president, aldus minister van Vervoer Yisrael Katz, die Trump loofde vanwege zijn ‘historische’ erkenning van Jeruzalem als Israëls hoofdstad:
The Kotel [Westelijke Muur] is the holiest place to the Jewish people, and I have decided to name the train station leading to it after US President Donald Trump, in recognition of his brave and historic decision to recognize Jerusalem as Israel’s capital.
Trump maakte op 6 december bekend dat de Verenigde Staten (VS) Jeruzalem als Israëls hoofdstad erkennen en hun ambassade, nu gevestigd in Tel Aviv, naar die stad zullen verhuizen. Een wereldwijde storm van kritiek was het gevolg. Trumps besluit werd door de EU, de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) en in de Veiligheidsraad veroordeeld als gevaarlijk, onrechtmatig en in tegenspraak met bindende VN-resoluties en de internationale consensus over het vredesproces en de tweestatenoplossing.
Maar in Israël werd Trump op het schild gehesen. Temeer daar de VS hand in hand met Israël een verbeten offensief voert tegen de VN, die door beide landen wordt beschuldigd van een ‘anti-Israëlische’ houding. Trump dreigde landen die in de Algemene Vergadering tegen zijn besluit zouden stemmen openlijk met sancties, en maakte eerder deze week bekend de Amerikaanse VN-bijdrage met 285 miljoen dollar te verlagen. In oktober kondigde de VS aan eind 2018 uit de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap (UNESCO) te stappen. Israël voerde in 2017 vier strafkortingen op zijn VN-bijdrage door, en maakte enkele dagen geleden ook zijn vertrek uit de UNESCO officieel bekend.
Je kunt je afvragen hoeveel joden ingenomen zijn met het vernoemden van het station bij hun belangrijkste heiligdom naar de roekeloze Trump. Passend is het eerbetoon aan de president wél vanwege de ligging van het station in bezet Oost-Jeruzalem. Met de aanleg schendt Israël bindende resoluties van de Veiligheidsraad.
Het station moet het eindpunt worden van een ruim drie kilometer lang ondergronds tracé in Jeruzalem. Minister Katz gaf eerder deze week het groene licht voor het project en verklaarde dat het met prioriteit door de vereiste procedures zal worden geloodst. Als alles naar wens verloopt gaat station Trump over vier jaar open. De kans daarop lijkt echter klein. Niet alleen om politieke, ook om culturele redenen zal het boren van een spoortunnel door de archeologische goudmijn onder Jeruzalems Oude Stad op zware tegenstand stuiten.
Het ondergrondse tracé is een verlenging van de hogesnelheidslijn tussen Tel Aviv en Jeruzalem, die voltooiing nadert. Ook die lijn loopt deels – zes kilometer – door bezet Palestijns gebied, en ook in dit geval is sprake van een grove schending van het internationaal recht. Vooralsnog eindigt de spoorlijn bij een nieuw station in het zuidwesten van Jeruzalem. Of Katz’ nieuwe eindpunt bij de Westelijke Muur werkelijkheid wordt is afwachten. Vooralsnog is de kans groter dat station Trump het symbolische eindpunt van het vredesproces wordt.
Zonder rechtvaardigheid is er in het vredesproces geen vooruitgang mogelijk.
Tineke Lodders Politica