Nieuwsoverzicht 9 maart 2020 Lees meer over

Israël-Palestina in het kort – week 10

Nieuwe weg voor uitbreiding nederzettingen / Patiënten uit Gaza / Coronavirus bereikt Westelijke Jordaanoever / Nieuwe orthopedische kliniek Gaza / Brand in vluchtelingenkamp Nuseirat / Weer honderden olijfbomen vernietigd

‘Soevereiniteitsweg’ voor uitbreiding nederzettingen

De Israëlische minister van Defensie heeft aangekondigd te willen beginnen aan de bouw van een zogenaamde ‘soevereiniteitsweg’ voor Palestijnen om de illegale Israëlische nederzettingen nabij Jeruzalem te kunnen omzeilen. De nieuwe weg is een onderdeel van het Israëlische plan om de nederzetting Ma’aleh Adumim uit te breiden met 3500 nieuwe woningen in bezet Palestijns gebied. De Palestijnen verliezen daarmee een groot stuk land en de bedoeïenen in het gebied dreigen gedwongen te worden om te vertrekken.

Patiënten uit Gaza

Miral uit Gaza is op tienjarige leeftijd in een ziekenhuis in Nablus aan kanker overleden. Omdat haar vader geen vergunning kreeg om vanuit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever te reizen heeft hij geen afscheid van Miral kunnen nemen.

De drie jaar oude Jana, ook uit Gaza, heeft na vijf maanden wachten eindelijk een vergunning gekregen voor een behandeling tegen kanker in Israël. Al in oktober 2019 werd duidelijk dat de behandeling in Gaza onmogelijk zou zijn, maar de Israëlische autoriteiten deden er vijf maanden over de benodigde vergunning om Israël te verlaten te verstrekken.

Coronavirus in de Palestijnse gebieden

Het Coronavirus heeft nu ook de Palestijnse gebieden bereikt. Afgelopen donderdag maakte het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid bekend dat er zeven bevestigde gevallen van het coronavirus in Bethlehem zijn. Inmiddels heeft de Palestijnse Autoriteit twee weken lang de deuren gesloten van alle hotels op de Westelijke Jordaanoever, is de Geboortekerk voor het eerst in decennia dicht, zijn 27 moskeeën gesloten en zijn alle scholen en universiteiten geëvacueerd. Een uitbraak van het Coronavirus kan enorme economische gevolgen hebben voor Bethlehem en zijn inwoners. Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van hun werk in de toerisme-sector, en een uitbraak zou een grote terugloop in bezoekersaantallen teweeg kunnen brengen.

Mocht het virus een weg weten te vinden door de blokkade van Gaza, zou dat desastreuze gevolgen kunnen hebben. De strook is een van de meest dichtbevolkte gebieden ter wereld, en kampt al met een enorme gezondheidscrisis door de twaalf jaar durende Israëlische blokkade. De VN voorspelde in 2018 dat de Gazastrook in 2020 onbewoonbaar zou zijn.

Orthopedische kliniek in Gaza

In Gaza heeft de World Health Organization (WHO) een orthopedische kliniek geopend, in samenwerking met het ministerie voor Volksgezondheid en met steun van onder andere de EU en de VN. Op dit moment zijn er zeshonderd patiënten geïdentificeerd die ledematenreconstructie nodig hebben, en dit aantal zal naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Veel van de patiënten zijn ledematen kwijtgeraakt na neergeschoten te zijn door Israëlische scherpschutters tijdens protesten rondom de Grote Mars van Terugkeer. Vorige week vrijdag publiceerde de Israëlische krant Haaretz een artikel waarin een aantal van die scherpschutters aan het woord kwamen.

Palestijns bezit vernietigd

In bezet Palestijns gebied zijn wederom honderden olijfbomen door kolonisten beschadigd of vernietigd. In de regio rondom Bethlehem zijn er in een week honderden olijfbomen en zestig wijnstokken vernietigd. Ook in en nabij Bruqin hebben Israëlische kolonisten meer dan honderd olijfbomen omgehakt.

Voor de 176e keer hebben Israëlische autoriteiten alle huizen vernietigd in het Palestijnse bedoeïenen-dorp Al-Araqib in de Negev-woestijn. Elke keer dat de meer dan twintig Palestijnse families hun huizen herbouwen worden ze opnieuw vernietigd. De kosten van de bulldozers worden ook nog op de rekening van de bewoners gezet. Het dorp moet plaatsmaken voor nieuwe Israëlische woongebieden.

Collectief straffen

Op 5 maart zijn in Bir Zeit en Ramallah door het Israëlische leger twee huizen gesloopt. De huizen werden bewoond door de families van twee Palestijnen die in Israël gevangen zitten omdat ze verdacht worden van het doden van een Israëlisch meisje en het verwonden van haar vader. Omdat met de sloopacties niet alleen de Palestijnse verdachten gestraft worden, maar ook hun families, is deze methode van collectief straffen een buitenproportionele strafmaatregel.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy