Nieuwsoverzicht 13 april 2020 Lees meer over

Israël-Palestina in het kort – week 16

Coronavirus in de Palestijnse gebieden / Visserij en landbouw in Gaza onder vuur / Palestijnse broers gekidnapt / Palestijnen gevolgd met Israëlische app / Israëlische regeringsformatie

Coronavirus in de Palestijnse gebieden

In totaal zijn er nu 308 besmettingen met het coronavirus in de bezette Palestijnse gebieden vastgesteld. Daarvan zijn er 36 in Oost-Jeruzalem, 259 op de Westelijke Jordaanoever en 13 in Gaza. Er zijn twee Palestijnen overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Op woensdag 8 april maakte de woordvoerder van ministerie van volksgezondheid in Gaza bekend dat er in de kustenclave geen corona-testkits meer zijn. Naast de dertien bevestigde besmettingen zitten er in Gaza honderden anderen in quarantaine. Zolang er geen testkits geleverd worden kunnen die mensen niet getest worden, en dus niet uit quarantaine. Hoewel er nog geen grote toename van het aantal besmettingen in Gaza is vastgesteld, wordt nog steeds gevreesd voor de rampzalige gevolgen van een grootschalige uitbraak van het virus.

Een Palestijn die in een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever werkt is zondag door kolonisten buiten de nederzetting gedumpt omdat hij verschijnselen van COVID-19 vertoonde. De man had de nederzetting al weken niet verlaten, en het virus daar dus waarschijnlijk opgelopen. Het is niet de eerste keer dat een Palestijn met symptomen van COVID-19 door Israëli’s zonder enige vorm van hulp in Palestijns gebied is gedumpt. Op 24 maart werd een ernstig zieke Palestijn door de Israëlische autoriteiten van zijn werk in Israël opgehaald en aan de Palestijnse kant van een checkpoint achtergelaten, zonder de Palestijnse Autoriteit te informeren.

De Arabische Liga heeft op 9 april in een statement Israël ervan beschuldigd de coronavirus-crisis te gebruiken om het geweld tegen Palestijnen op te voeren en de bezetting uit te breiden. De Arabische Liga waarschuwde ervoor dat nu de aandacht van de gehele wereld gericht is op het coronavirus, Israël straffeloos Palestijnen arresteert, verwondt en doodt en de nederzettingen uitbreidt.

Visserij en landbouw in Gaza onder vuur

Op 8 en 9 april hebben Israëlische militairen voor de kust van Gaza Palestijnse vissers beschoten met rubber beklede kogels. Drie vissers zijn in verschillende ziekenhuizen behandeld voor hun verwondingen. Israëlische marineschepen openen vaker het vuur op Palestijnse vissers onder het voorwendsel dat de vissers zich te ver op zee begeven. Sinds de blokkade van Gaza in 2007 wordt ook de afstand van de kust tot waar de vissers zich mogen bewegen door Israël beperkt. Vaak blijkt overigens dat de beschoten vissers zich wel degelijk bevonden binnen de kleine strook waarin zij mogen werken.

Ook vanuit de lucht maakt Israël het de voedselproductie in Gaza nagenoeg onmogelijk. Op 5 april werden er met vliegtuigen drie uur lang chemicaliën, vermoedelijk herbiciden, over landbouwgrond in Gaza gesproeid. In januari 2020 werd landbouwgrond langs het grenshek ook al met chemicaliën besproeid. Uit onderzoek van het Al Mezan Center for Human Rights bleek dat de besproeiing toen tot wel 600 meter van het hek in Gaza schade aan gewassen had aangericht. Tenminste 350 Palestijnse boeren liepen daardoor gezamenlijk meer dan een miljoen dollar aan verliezen op.

Palestijnse broers gekidnapt

Twee Palestijnse broers uit het dorp Kubar zijn op 7 april door kolonisten gekidnapt. Een tiental gewapende kolonisten, afkomstig uit de nabijgelegen nederzetting Halamish, had de vader in elkaar geslagen terwijl hij met zijn twee zoons hun land aan het ploegen was. De broers werden vervolgens meegenomen naar de nederzetting en zijn daar verhoord door Israëlische soldaten. Sinds de uitbraak van het coronavirus op de Westelijke Jordaanoever is het kolonistengeweld tegen Palestijnen toegenomen. De kolonisten maken gebruik van de lockdown om Palestijns land te annexeren, Palestijnen aan te vallen, olijfbomen te vernielen, en huizen en auto’s te beschadigen.

Palestijnen gevolgd met Israëlische app

Palestijnen die toestemming hebben gekregen om in Israël te wonen is door Israël geadviseerd een app te downloaden waarmee gecontroleerd kan worden of hun verblijfsvergunning nog steeds geldig is. Het gebruiken van de app stelt het Israëlische leger echter ook in staat de locatie van het apparaat te volgen en de notificaties, bestanden en camera in te zien. Normaal moeten Palestijnen voor zaken aangaande hun verblijfsvergunning langs het kantoor van de Coordination of Government Activities in the Territories (Cogat), maar door het coronavirus gaat dat nu niet meer.

Om de app te installeren moeten gebruikers eerst een aantal voorwaarden accepteren: ‘We kunnen de informatie die we verzamelen voor elk doeleinde gebruiken, ook voor veiligheidsdoeleinden. […] U stemt ermee in en verklaart dat u weet dat alle informatie die u wordt gevraagd niet vereist is door de wet of defensievoorschriften, en dat deze uit eigen vrije wil wordt verstrekt, zodat we er naar eigen goeddunken gebruik van kunnen maken.’ Advocaten van Hamoked, een Israëlische mensenrechtenorganisatie, schrijven dat de app ‘de publieke nood en paniek in deze grimmige tijden exploiteert met als ongepast doel iemands privacy te schenden op een manier die de menselijke waardigheid schaadt.’

Israëlische regeringsformatie

De Israëlische president Reuben Rivlin heeft zondag geweigerd Benny Gantz twee extra weken de tijd te geven om een regering te vormen. Gantz had zaterdag het verzoek ingediend bij de president, in de hoop in de extra twee weken een overeenkomst met Netanyahu’s Likud te kunnen bereiken. Na gesprekken met zowel Gantz als Netanyahu besloot de president echter dat een overeenkomst tussen de twee partijen onwaarschijnlijk is en dat een verlenging daar weinig aan zal veranderen.

Als Gantz voor maandag om middernacht geen regering weet te vormen, gaat het mandaat naar de Knesset, zo besloot Rivlin. Het is dan aan het parlement om binnen 21 dagen uit haar midden een kandidaat te verkiezen. Als die kandidaat binnen 14 dagen geen regering weet te vormen, zullen er opnieuw verkiezingen moeten worden gehouden.

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy